Planbare logeerzorg voor mensen met dementie: het bestaat!

10 sep , 6:05 Nieuws
ouderen surplus
Logeerzorg is tijdelijke zorg (24 uur per dag) voor mensen met dementie die nog thuis wonen met hulp van een mantelzorger. Door de zorg tijdelijk over te nemen, kan de mantelzorger even op adem komen.

Mantelzorgers

Zorgen voor iemand met dementie kan intensief en uitputtend zijn, waardoor het belangrijk is om af en toe een pauze te nemen. Of het nu door een operatie, overbelasting, of simpelweg de behoefte aan een welverdiende vakantie komt, niemand kan 24/7 alert blijven. In deze situaties kan het een opluchting zijn om de zorg tijdelijk uit handen te geven. In de regio zijn er speciaal voor mensen met dementie vier planbare logeerbedden beschikbaar, verspreid over Breda, Oosterhout, Etten-Leur en Fijnaart, waar al veelvuldig gebruik van wordt gemaakt.

Logeerzorg

Het gebruik van logeerzorg brengt voordelen voor zowel de mantelzorger als de persoon met dementie. Mantelzorgers kunnen even tot rust komen, goed slapen en tijd doorbrengen met vrienden of kleinkinderen zonder de continue zorgdruk. Voor de persoon met dementie biedt logeerzorg nieuwe impulsen en een tijdelijke verandering van omgeving, wat vaak als positief wordt ervaren. Toch hebben mantelzorgers vaak vragen en twijfels voorafgaand aan het logeren, zoals de angst dat het niet goed gaat zonder hun aanwezigheid of schuldgevoelens over het tijdelijk uit handen geven van de zorg. Deze gevoelens zijn begrijpelijk, maar het is cruciaal om af en toe op adem te komen om de zorg op lange termijn vol te kunnen houden.

Meer informatie

Logeerzorg kan eenvoudig worden aangevraagd via de casemanager dementie, die ook kan helpen bij de voorbereidingen. Als er nog geen casemanager is, kan de huisarts hierbij ondersteunen. De kosten voor logeerzorg kunnen worden gedekt door de Wmo van de gemeente of via een Wlz-indicatie van het CIZ, waarbij alleen de eigen bijdrage voor rekening van de mantelzorger komt. Het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat; logeerzorg biedt een waardevolle ondersteuning voor iedereen die zorgt voor een dierbare met dementie. Voor meer informatie, bezoek www.dementiezorg.nl/logeerzorg