De politie blijft ouderen waarschuwen voor babbeltrucs waarbij oplichters zich voordoen als bijvoorbeeld een medewerker van de GGD.
Criminelen worden steeds creatiever om slachtoffers, vooral de ouderen, in hun woning te bestelen van onder andere geld en sieraden. De kwetsbare slachtoffers houden na zo’n diefstal een onveilig gevoel over. Het heeft voor hen grote impact. Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. Het gebeurt voornamelijk aan de voordeur. Dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. De meeste oplichters aan de voordeur doen zich voor als medewerker van de GGD, thuiszorgmedewerker of als monteur. De politie waarschuwt om nooit onbekenden in je woning te laten, ook al hebben ze een goed verhaal en zijn ze heel aardig. Deze oplichters komen vaak zonder afspraak.
De politie krijgt de laatste maanden geregeld meldingen over de 'medewerker van de GGD' die een coronatest in de woning bij slachtoffers willen afnemen. Of de 'GGD-medewerker' zegt dat hij/zij komt om de woning te ontsmetten in verband met corona. En dan staat de thuiszorgmedewerker, die je niet kent, onverwachts op de stoep. Terwijl het slachtoffer misschien helemaal geen thuiszorg heeft of de hulp de dag daarvoor al geweest is. Ook de monteurstruc wordt veel gebruikt. Medewerkers van een waterleiding- of nutsbedrijf die de meterstanden komen opmeten. Een woningbouwvereniging die een lekkage komt verhelpen in de woning. Deze 'medewerkers' komen binnen en laten uw voordeur op een kier. Terwijl de medewerker u aan de praat houdt, komt een handlanger uw woning binnen en steelt geld en goederen uit de woning.
KLIK HIER voor nog meer tips van de politie. Ben je slachtoffer geworden van een babbeltruc? Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is. Bel met 112 als de dader nog in de buurt is!