Poolse herdenking onder grote belangstelling

27 okt , 6:48 Nieuws
bloemen pools ereveld
Cees van Dongen
Zaterdag herdacht Oosterhout de gesneuvelde Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Onder de aanwezigen waren vele nabestaanden van de gesneuvelde Poolse soldaten. Bijzonder was de aanwezigheid van vele Poolse jongeren, die vanuit Polen deze herdenking bijwoonden. Cees van Dongen was erbij en schreef het onderstaande verslag.

80 jaar bevrijding

Op het Poolse Ereveld van het gedenkpark Leijsenakkers werd onder grote belangstelling de Poolse gevallenen herdacht, die gesneuveld zijn in Oosterhout en omgeving. Op het Ereveld liggen ongeveer 30 graven van Poolse soldaten die onder leiding van Generaal Stanisław Maczek hebben gestreden voor de bevrijding van Oosterhout. Onder zijn leiding kwam de 1e Poolse Pantserdivisie op 18 oktober 1944 als eerste aan in Dorst. Dit betekende de bevrijding van het eerste deel van Oosterhout. Pas op 3 november lukte het de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanisław Maczek, na zware beschietingen, de Marksluis in te nemen en deze over te steken. Dit leidde tot de bevrijding van Den Hout en vervolgens ook van Oosterhout zelf.

Kranslegging

Nu, 80 jaar later, werden de gevallen Poolse soldaten herdacht tijdens een bijzondere ceremonie. Verschillende sprekers spraken woorden van dank en waardering voor de gevallenen. Onder de sprekers waren Wadec Salawicz, zoon van een Poolse bevrijder, de Oosterhoutse burgemeester en de Poolse ambassadeur. Een Poolse priester sprak gebeden uit voor de gevallenen. Daarna volgde een kranslegging en een bloemenhulde door de kinderen van basisschool Rubenshof. Het Pools Militair Orkest uit Żagań en de Koninklijke Harmonie Oosterhout zorgden voor passende muziek. Door een Pools militair peloton werd een eresaluut gebracht aan de gevallenen. Bijzonder was de aanwezigheid van de 101-jarige Poolse bevrijder Luitenant Eugeniusz Niedzielski. Hij is de enige nog levende veteraan die tachtig jaar geleden betrokken was bij de bevrijding van Oosterhout en Breda.

Na het spelen van de volksliederen werd het officiële gedeelte van de herdenking afgesloten. Voor de vele aanwezigen was er daarna gelegenheid om op eigen wijze een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde Poolse soldaten die hun leven gaven voor de vrijheid waarin wij nu leven.