Ruim 300 Oosterhouters wonen permanent op vakantiepark

25 jul , 6:42 Nieuws
_Stacaravan
Pixabay

Voor 310 inwoners van Oosterhout is het geen tijdelijk verblijf, maar het dagelijks leven: wonen op een vakantiepark.

Wonen op een vakantiepark

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit aantal gelijk is gebleven ten opzichte van vorig jaar. Daarmee woont ongeveer 0,5 procent van de Oosterhoutse bevolking permanent in een recreatiewoning. Maar wie zijn die bewoners? De meeste zijn mannen (170), meer dan de helft is ouder dan 65 jaar (150), en 140 bewoners delen hun woning met een partner. Daarmee lijkt de groep vooral te bestaan uit ouderen die bewust kiezen voor rust, betaalbaarheid of eenvoud. Toch is het permanente verblijf op een vakantiepark lang niet altijd een vrijwillige keuze. Voor sommige mensen is het simpelweg het enige alternatief in een krappe woningmarkt.

Gedoogbeleid

De discussie over legalisering van permanente bewoning op vakantieparken laait op, zeker nu demissionair woonminister Mona Keijzer een landelijk gedoogbeleid als oplossing aandraagt voor het woningtekort. Gemeenten reageren terughoudend. Ze vrezen dat legalisatie leidt tot nieuwe problemen en zien risico’s voor de leefbaarheid op de parken én in de omgeving. Want hoewel het idee van legaliseren aantrekkelijk klinkt voor mensen zonder perspectief op de reguliere woningmarkt, vragen gemeenten zich af of het niet juist tot wildgroei of verwaarlozing leidt.

Criminaliteit

En er speelt meer dan alleen wonen. Uit cijfers van het CBS, verzameld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat vakantieparken opvallend vaak voorkomen in criminaliteitsstatistieken. Landelijk woont slechts 0,3 procent van de bevolking op een vakantiepark, maar in 0,8 procent van alle gewelds- en drugsincidenten speelde het zich daar af. In Oosterhout ligt dat percentage nog een stuk hoger: op lokale parken werden de afgelopen negen jaar maar liefst 330 zware incidenten geregistreerd, goed voor 2,3 procent van alle misdrijven in de gemeente. Dat roept vragen op over veiligheid, toezicht en toekomstig beleid.