Terrassen naar buiten als protest tegen het coronabeleid van de overheid

02 mrt 2021, 6:37 Nieuws
pruvement
Pruvement (via Facebook)

Minstens 65 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zetten vandaag hun terrassen uit als protest tegen het beleid van de overheid.

Terrassen naar buiten

Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een ‘ludiek’ karakter. Dat zei Johan de Vos namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. Dat willen ze laten zien door dinsdag hun terras opgepoetst en wel buiten zetten. Veel terraseigenaren verzinnen er een opvallende actie bij om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

Tunnelvisie

De Vos: “Het gaat om een ludieke actie waar iedere afdeling zijn eigen invulling aan geeft. Het is niet de bedoeling dat er geserveerd wordt, al ben ik er voor mezelf nog niet uit of ik me daar wel aan houd.” Hij heeft een kroeg in Breda en zegt dat in zijn stad dinsdag 40 tot 45 horecaondernemers hun terrassen buitenzetten om 12.05 uur. “We zullen laten zien dat het op verantwoorde wijze kan, met voldoende afstand.” De woordvoerder van het actiecomité van de horeca-afdelingen is de coronabeperkingen voor de horeca beu en vindt dat de regering “elke vorm van realiteitszin heeft verloren” door eraan vast te houden. “Ik zie hier voor mijn café mensen op het plein bier drinken in groepen van soms wel zes man. Maar als ik er een tafel met stoelen bijzet, ben ik strafbaar. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn afgestapt van de werkelijkheid en lijden aan een enorme tunnelvisie.”

Ook in Oosterhout

Volgens Omroep Brabant

is de afdeling Oosterhout van Koninklijke Horeca Nederland een van de 65 lokale afdelingen die aan de actie gaat deelnemen. Welke kroegen en café's hun terrassen buiten gaan zetten is echter nog niet helemaal duidelijk. Eerder was het de bedoeling dat er ook bediend zou worden, maar gebleken is dat de meeste ondernemers geen zin hebben in een coronaboete van 4000 euro of in ruzie met de overheid. Burgemeesters die ingelicht werden over de terrassenactie zeiden zonder uitzondering dat ze gaan handhaven als er geserveerd wordt op terrassen, want dat is binnen het coronabeleid verboden.