Vaessen BV uit Raamsdonksveer gaat de nieuwbouw en overkapping van de Oosterhoutse zwembaden op recreatieoord De Warande realiseren. Burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout hebben de ontwikkeling en bouw van de toekomstbestendige zwemvoorziening gegund aan dit bouwbedrijf.
De aanbesteding van het project Concentratie Zwembaden is in 2013 volgens een niet-openbare Europese procedure uitgevoerd. Naar aanleiding van een uitgebreide marktconsultatie hebben uiteindelijk acht partijen zich ingeschreven voor de selectiefase. Vijf partijen zijn uitgenodigd om een offerte te maken voor het vernieuwde recreatieoord. De inschrijvers werd gevraagd om met een plan te komen voor ontwerp, bouw en onderhoud/energieverbruik van de zwemvoorzieningen.
De ingediende plannen zijn door een team van experts beoordeeld op kwaliteit van het ontwerp en de exploitatiekosten (energieverbruik en onderhoud). Bouwbedrijf Vaessen BV is uiteindelijk de economisch meest voordelige inschrijving gebleken.
Zwemmen Over het doel van het project Concentratie Zwembaden zegt wethouder Marian Janse (Sport) het volgende: ”Oosterhout kampt met verouderde binnenbaden en hoge exploitatiekosten van deze zwembaden. Met het concentreren van de zwembaden op de Warande kunnen we de exploitatiekosten naar de toekomst toe beperken. Ik ben erg blij met het resultaat van de aanbesteding waarbij we niet alleen kostenbeperking hebben bereikt, maar zeker ook een betere kwaliteit zwemwater en een aantrekkelijkere toekomstbestendige voorziening kunnen aanbieden aan de Oosterhouters.”
De nieuwe zwemvoorziening past niet alleen in een tijd waarin de gemeente kosten moet beperken maar draagt ook bij aan de invulling van het nieuwe gemeentelijk sportbeleid. Marian Janse: “Het gaat om een belangrijke investering die een breed draagvlak kent. Het past goed in het nieuwe sportbeleid dat we samen met verenigingen, sportondernemers en maatschappelijke organisaties hebben opgesteld en waarin we prioriteit geven aan sport en bewegen voor jong en oud.”
Het nieuwe gebouw op het recreatieoord bestaat uit drie belangrijke onderdelen:
Het nieuwe binnenzwembad;
Het nieuwe binnenzwembad zal bestaan uit een wedstrijdbad, een doelgroepenbad, een whirlpool en een waterspeelplaats. Dit deel is geschikt voor het geven van zwemlessen, trainingen, recreatief zwemmen en spelen. Dit zwembad gaat de verouderde binnenzwembaden De Blikken en Arkendonk vervangen.
Het overdekte 50-meterbad
Het 50-meterbad wordt overkapt maar behoudt een sterke relatie met het groene karakter van het recreatieoord. De gevel is transparant en in het dak zitten grote daklichten. Alles kan opengezet worden, om de buitenbeleving van het 50-meterbad zo veel mogelijk in stand te houden. Het gebruik van materialen als hout, staal en glas verstrekt de natuurlijke uitstraling van het gebouw in de groene omgeving. In het entreegebied worden diverse bestaande bomen integraal in het ontwerp opgenomen.
Centraal gelegen entree en horecagebied.
De entree annex horecaruimte ligt ongeveer op de huidige plaats van de entree. Vanuit de entree kan de keuze gemaakt worden om gebruik te maken van het nieuwe binnenbad (rechtsaf), het overkapte 50-meterbad (linksaf) of van de overige zwembaden en recreatieve voorzieningen op het recreatieoord (rechtdoor).
Duurzaamheid
Naast de kwaliteit van het ontwerp wordt veel waarde gehecht aan de duurzaamheid van het gebouw. Zo wordt de energievraag zo klein mogelijk gehouden door toepassing van hoge isolatiewaarden en worden apparaten met zo min mogelijk energievraag gebruikt, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting. Uniek in dit verband is het gebruik van een warmtewisselaar in het Wilhelminakanaal, waaruit energie wordt opgewekt voor het zwembad. In het ontwerp moest een balans gevonden worden tussen transparantie (in gevels en daken) en isolatiewaarde. De energie die nodig is wordt zo veel mogelijk duurzaam opgewekt of teruggewonnen uit reststromen. Zo wordt gebruik gemaakt van onder andere zonnecollectoren, PV-panelen en warmteterugwinning van water en lucht.
De materialen voor het gebouw zijn zo veel mogelijk herbruikbaar. Bij de sloop van het bestaande gebouw en de enkele te kappen bomen, wordt 97% hergebruikt. Afval wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Planning
- Doelstelling is om voor de start van het buitenseizoen (mei 2014), de bestaande gebouwen te slopen, zodat zwemmers er in het seizoen geen overlast van ondervinden. Tijdelijk zullen er kleed- en douchevoorzieningen worden bijgeplaatst voor de gebruikers van de buitenbaden.
- Tijdens de openstelling van het recreatieoord zal gestart worden met de bouw van het nieuwe binnenbad. Het 50-meterbad zal dus, net als alle andere baden, gewoon gebruikt kunnen worden.
- Direct na het seizoen zal worden aangevangen met de overkapping van het 50-meterbad, zodat met het buitenseizoen 2015, de overkapping gereed is.
- Het entreegebied en de binnenbaden zullen rond de zomer van 2015 klaar zijn, zodat het gehele complex vanaf september 2015 gebruikt kan gaan worden.
- Voor de start van het komende buitenseizoen zal ook de parkeerplaats geheel worden gereconstrueerd. Door het aanleggen van verharde parkeerplaatsen ontstaan er zo’n 65 parkeerplaatsen extra.
Volg de voortgang van het project Concentratie Zwembaden op www.de-warande.nl
illustratie: oosterhout.nl