Vanaf vrijdag is de tunnelbak Bovensteweg vier weken afgesloten

17 jul , 6:41 Nieuws
tunnelbak bovensteweg
Van vrijdag 19 juli 21.00 uur tot en met vrijdag 16 augustus 21.00 uur is de tunnelbak Bovensteweg afgesloten in beide richtingen.

Tunnelbak Bovensteweg

De tunnelbak Bovensteweg, bij de Pasteurlaan/Burgemeester Elkhuizenlaan, is vanaf vrijdag afgesloten voor herstelwerkzaamheden die naar verwachting vier weken duren. Het verkeer wordt omgeleid via de A27 en A59 richting de Statendamweg of Weststadweg (afslag Made) en vica versa. Op de snelweg komen borden met de omleidingsroute. Voor lokaal verkeer komt er een omleiding via de Oostpolderweg. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Lekkages

De gemeente Oosterhout kampt al jaren met terugkerende lekkages in het wegdek van de tunnelbak, met name op de plek waar het laagste deel van de weg overgaat in een stijgend deel. Dit laagste punt wordt ondergronds ondersteund door betonnen palen, en net boven deze palen ontstaan structurele lekkages, wat leidt tot scheuren in het wegdek. De tunnel zelf bestaat uit 26 betonnen bakken die met elkaar zijn verbonden. Ondergrondse palen zorgen ervoor dat de tunnel stevig op zijn plaats blijft en niet gaat 'drijven'.

Werkzaamheden

Tijdens de herstelwerkzaamheden wordt het asfalt rondom de voegen volledig verwijderd en wordt het beton tot aan de wapening weggehakt. Vervolgens wordt een 'knelconstructie' aangebracht, die een rubberen voegprofiel stevig op zijn plaats houdt. Deze aanpak moet zorgen voor een waterdichte afsluiting van de voegen, zodat de lekkages definitief verholpen zijn.

Lekkages

Door de provincie is in 1980 in samenspraak met gemeente Oosterhout een tunnelbak bij de Bovensteweg aangelegd. De tunnelbak was nodig voor een snellere verkeersafwikkeling in een groeiend Oosterhout. In 1993 werd deze tunnelbak, inclusief financiële middelen, aan gemeente Oosterhout geschonken en vanaf die tijd was het onderhoud voor rekening van gemeente Oosterhout. Sindsdien zijn er in 1993, 2004 en 2018 lekkages bij meerdere voegen geconstateerd, wat aanleiding gaf tot verschillende reparatiewerkzaamheden.