VASTWEL 2024 gaat de laatste week alweer in

25 mrt , 10:29 Nieuws
kiek en duncan
Met Pasen in aantocht betekent het dat de vastenperiode er bijna op zit en dus ook die van project VASTWEL 2024. Maar de laatste week zit nog vol met pareltjes die je zeker niet wilt missen!

De Kruisweg als Levensweg

Op de vrijdag voor Pasen wordt wereldwijd de kruisweg herdacht. Er worden vijf bezinnende bijeenkomsten in het St. Catharinadal georganiseerd, waarin thema's uit de kruisweg worden besproken die resoneren met onze eigen levenspaden. Elke sessie begint met een korte inleiding en biedt ruimschoots tijd voor gesprek en persoonlijke verdieping. De thema’s zijn 28 maart: Wie samen eet, blijft bij elkaar (10.00-11.30 uur) & Veroordeeld worden en ten val komen (16.00-17.30 uur), 29 maart: Ontmoetingen onderweg (10.00 – 11.30 uur) & Een kruis dragen (16.00-17.30 uur) en 30 maart: Dood en begraven? Tussen vergeten en weten (10.00-11.30 uur). De vijf bijeenkomsten zijn afzonderlijk te volgen.

Rondleiding ‘Onvergetelijk Speelgoed'

Op vrijdag 29 maart nodigen we mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers van harte uit om tussen 10.00 en 12.00 uur deel te nemen aan de interactieve rondleiding 'Onvergetelijk Speelgoed' in het Speelgoedmuseum. In een gezellige setting bekijken we samen op een actieve wijze verschillende soorten speelgoed. We nodigen deelnemers uit om te delen wat ze zien, welke emoties het bij hen oproept en waar het hen aan doet denken. Naast de rondleiding bekijken we de animatie "Retrogenese" van Suus Hessling, die op een duidelijke en toegankelijke manier laat zien wat er gebeurt wanneer iemand Alzheimer krijgt. Ook presenteren we het werk van leerlingen uit 4VWO van het Mgr. Frencken College. Zij hebben een selectie gemaakt uit onze collectie speelgoed en dit op creatieve wijze getekend en omgezet in een spel. Tevens is er de lancering van een uniek memory- en kwartetspel met tekeningen van speelgoed uit het depot.

Vredeswandeling

Op vrijdag 29 maart kun je met Piet van der Pluijm meelopen tijdens de Vredeswandeling. Piet zal de deelnemers langs betekenisvolle locaties leiden waarbij het thema 'Tussen Weten & Vergeten' centraal zal staan. De wandeling begint om 19.00 uur bij theater de Bussel en eindigt om 21.00 uur op de Markt. Na afloop is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij de door Schola Cantorum gezongen Donkere Metten in de Sint Jansbasiliek .

Interviews ORTS

Ook deze laatste week is er elke dag weer een andere inwoner uit Oosterhout die zijn/haar persoonlijke verhaal deelt binnen het thema ‘Tussen Weten & Vergeten’ met Kiek Joustra, Jaap Oomen of Joep Struyk. Deze week kun je kijken naar de interviews met achtereenvolgens: Merel Bloemsaat, Jan Schippers, Sylvia van den Boogaard, Ilse Rovers, Duncan Buisman, Mark Buijs en Norbert Snijers. Van maandag t/m zaterdag iedere dag vanaf 18.00 uur op ORTS Televisie en het YouTube-kanaal van de ORTS. Vastwel is een van de initiatieven in de vastenperiode van het Leer- en Inspiratiehuis van het Sint Catharinadal.