Vrijwilligers gezocht om West-Brabantse rivieren schoon te maken

22 dec , 5:55 Nieuws
schone rivieren
Schone Rivieren

Wattenstaafjes, chipszakken en piepschuim: het is slechts een greep uit het afval dat dagelijks in onze rivieren drijft. Sinds 2017 zet Schone Rivieren zich in voor grootschalig onderzoek naar dit zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. De organisatie is nu op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers in West-Brabant om het afvalprobleem in kaart te brengen en bij te dragen aan het ambitieuze doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Onderzoek naar rivierafval

Schone Rivieren heeft sinds de start van het project ruim duizend vrijwilligers getraind, die samen al meer dan een miljoen stuks afval hebben geregistreerd. De verzamelde gegevens worden gebruikt om overheden en bedrijven te helpen zwerfafval bij de bron aan te pakken. Vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol: hun inspanningen maken het mogelijk om het plasticsoep-probleem effectief aan te pakken.

Jouw rol als vrijwilliger

Als rivierafvalonderzoeker krijg je samen met een medevrijwilliger een stuk rivieroever van ongeveer 100 meter toegewezen. Twee keer per jaar breng je het afval in kaart volgens het protocol van Schone Rivieren. Je deelt het afval in categorieën in en gebruikt hierbij de internationaal erkende OSPAR-methode. Om goed voorbereid aan de slag te gaan, volg je een verplichte digitale training van anderhalf uur. Deze trainingen worden gehouden op 9, 14, 16 en 20 januari.

Waarom jouw hulp nodig is

Plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Veel afval dat in rivieren terechtkomt, blijft achter in de natuur, op oevers of op de rivierbodem. Een deel stroomt door naar de Noordzee, waar het bijdraagt aan de plasticsoep. Door mee te doen aan het rivierafvalonderzoek draag je direct bij aan een schonere leefomgeving en help je voorkomen dat afval de zee bereikt. Meer informatie Wil je meer weten over het rivierafvalonderzoek of over Schone Rivieren? Neem contact op met Joost Barendrecht via [email protected] of bel naar 06-20945209. Aanmelden voor de training kan via schonerivieren.org.