Waar hangt dit kunstwerk al ruim 50 jaar?

12 apr 2023, 6:30 Nieuws
de blikken
Als jij het antwoord weet op deze vraag, dan is stichting BOCK op zoek naar jouw verhalen over zwembad De Blikken.

Zwembad De Blikken

In 1970 werd het eerste overdekte zwembad in Oosterhout geopend aan het Paterserf. In de ontvangsthal van De Blikken werd dit werk gemaakt door aannemersbedrijf Lodewikus uit Oosterhout. Ze kregen hiervoor de opdracht van de architect van het gebouw, architectenbureau Wesselo en van Voorst. Iedereen die de Blikken binnenkwam, zag dit werk aan de muur.

Duizenden zwemdiploma's

In juni 2023 bestaat het gebouw de Blikken 53 jaar. Sinds de opening zijn er duizenden zwemdiploma’s behaald, kinderfeestjes gevierd, baantjes getrokken en is er volop gesport door leden van verschillende verenigingen. Hoe vaak horen de huidige gebruikers -de kunstenaars van Bock- bezoekers niet zeggen "Hé, hier heb ik vroeger nog gezwommen." De Blikken was van ons allemaal. Niet voor niets is er hevig geprotesteerd tegen de voorgenomen sluiting van het zwembad.

Collectief geheugen

In 2015 nam de gemeente het besluit om het zwembad definitief te sluiten. Zwemmen in Oosterhout kan sindsdien enkel nog bij de Warande. Met de mogelijke sloop van de Blikken in het vooruitzicht, verzamelt Stichting Bock momenteel de verhalen van de Blikken. Het collectieve Oosterhoutse geheugen van een halve eeuw in de Blikken willen ze in woord en beeld vastleggen. Dit zal een onderdeel vormen van een tentoonstelling die gepland staat op zondag 18 juni 2023.

Koffie met een praatje

Wil jij helpen en jouw verhaal vertellen? Stichting Bock nodigt je uit om op de koffie te komen bij De Blikken. Zat je bij de Oosterhoutse Reddingsbrigade, werkte je het zwembad of zwom je elke ochtend baantjes met een vaste club? Ze horen jouw verhalen heel graag! Je bent maandag 17 april en dinsdag 18 april tussen 10.00 uur en 12.00 uur van harte welkom. De koffie staat dan klaar maar een andere keer afspreken kan ook. Mail voor meer info of een afspraak naar [email protected]