Waarom een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is

14 sep , 5:42 Nieuws
popi image 10750
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dit geldt voor iedereen en daarom is het goed om daarvoor verzekerd te zijn. Zeker als er een ongeluk gebeurt bij iemand anders waar jij verantwoordelijk voor bent. Jij mag dan opdraaien voor de gemaakte kosten en de schade. Gelukkig hoeft het allemaal niet zover te komen als je kiest voor een aansprakelijkheidsverzekering. Dan ben je goed verzekerd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je voornamelijk af als je graag jezelf en je gezin wilt beschermen tegen eventuele risico’s. Mocht het namelijk gebeuren dat iemand door jouw toedoen in het ziekenhuis belandt, schade krijgt of iets anders dergelijks heeft, dan kun jij daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. Door middel van een aansprakelijkheidsverzekering hoef je de kosten niet zelf te betalen en ben je gedekt.

Wat is het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering?

Het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering ligt in hun functie en dekking:
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering dekt de financiële gevolgen als jij (of iemand uit jouw huishouden, zoals kinderen of huisdieren) per ongeluk schade toebrengt aan iemand anders of aan de eigendommen van anderen. Het gaat hierbij om het vergoeden van de schade die jij veroorzaakt hebt.
  • Rechtsbijstandsverzekering: Deze verzekering biedt juridische hulp en advies bij conflicten of geschillen, zoals een conflict met een werkgever, buren of een leverancier. De verzekering dekt vaak de kosten voor juridische bijstand zoals advocaatkosten en proceskosten mocht een zaak voor de rechter komen.
Het is geen verplichte verzekering. Maar volgens het Nibud is deze verzekering wel verstandig om te hebben.

Geen aansprakelijkheidsverzekering, wat nu?

Het kan zo zijn dat je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten maar dat er wel iets aan de hand is waardoor je aansprakelijk bent geworden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld schade hebt gemaakt aan iemands gezondheid, mocht je geen verzekering hebben, dan moet je alles uit eigen zak betalen.
Dit wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor de zorgkosten van de ander. Ook als je iets kapot maakt van de ander, dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Dan komen alle kosten op je dak en dat kan heel duur uitvallen. Het is dus voor jezelf niet voordelig om niet gebruik te maken van een aansprakelijkheidsverzekering, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit.

Waar let je op bij het kiezen van een aansprakelijkheidsverzekering?

Als je een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten:
  1. Dekking. Controleer welke soorten schade gedekt worden, zoals materiële schade en letselschade. Kijk ook of de verzekering schade door kinderen en huisdieren dekt.
  2. Verzekerde bedragen. Let op het maximale bedrag dat de verzekering uitkeert per schadegeval. Zorg ervoor dat dit hoog genoeg is om mogelijke schadeclaims te dekken.
  3. Uitsluitingen. Bekijk de voorwaarden goed om te zien wat er niet gedekt is, zoals opzettelijk toegebrachte schade of schade door gevaarlijke activiteiten.
  4. Eigen risico. Sommige verzekeringen hanteren een eigen risico, wat betekent dat je een deel van de schade zelf moet betalen. Let op de hoogte van dit bedrag.
  5. Premiekosten. Vergelijk de maandelijkse of jaarlijkse premies van verschillende verzekeraars en kijk welke het beste bij je budget past.
  6. Gezinsdekking. Als je een gezin hebt, zorg ervoor dat de verzekering schade veroorzaakt door alle gezinsleden dekt.
Bij Alpina vergelijk je meerdere aansprakelijkheidsverzekeringen. Er zit namelijk verschil tussen de verschillende soorten dekkingen. Het is slim om deze goed met elkaar te vergelijken. Zo kies je een aansprakelijkheidsverzekering die goed bij jouw situatie past.

Schade door huisdieren of kinderen goed verzekerd

Het kan natuurlijk gebeuren dat je huisdier of een van je kinderen schade veroorzaakt bij bijvoorbeeld de buurvrouw. Ze zijn daar lief aan het spelen en ineens gaat de dure kristallen vaas op de grond. Gelukkig kun je door middel van een aansprakelijkheidsverzekering voor het hele gezin je kinderen meerekenen. Hierdoor ben je ook verzekerd, mocht de dure vaas op de grond vallen en in duizend stukjes breken.
Met huisdieren ligt dit echter wel ingewikkelder. Het kan namelijk zijn dat je je hond los hebt lopen, maar dat je hond ervandoor gaat en iemand schade aandoet. In dit geval ben je jezelf schuldig en wordt je aansprakelijk gesteld. Mocht het gebeuren dat je hond zelf losbreekt en dan schade aanbrengt bij een ander, dan is het een ander geval.
In dit geval ben je verzekerd door de aansprakelijkheidsverzekering die je hebt afgesloten voor je hond. Het is dus puur het gedrag van je hond waardoor hij aansprakelijk kan worden gesteld en niet als het jouw fout is. Kijk dus goed wat voor verzekering jij precies nodig hebt voor jouw gezin of huisdier. Zo bespaar je veel geld en een ongelukje kan altijd gebeuren.