Waterschappen moeten steeds meer maatregelen nemen tegen de aanhoudende droogte. Het aantal sproeiverboden is daarom uitgebreid.
Onttrekkingsverbod
Waterschap Brabantse Delta heeft het aantal plaatsen waar niet meer gesproeid mag worden dinsdag uitgebreid. Als bij langdurige droogte het waterpeil in sloten en beken zakt kan het waterschap verbieden om water uit deze sloten en beken te halen om bijvoorbeeld landbouwgrond te beregenen. Dat noemen we een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater.
Waarom een onttrekkingsverbod?
Het waterschap wil met het onttrekkingsverbod verdere daling van het waterpeil voorkomen en voldoende watervoorraad behouden voor de warme en droge periode die nog komt. Door lage waterstanden kan er namelijk schade aan oevers en kades worden aangericht. Daarnaast is er kans op een verslechtering van de waterkwaliteit, doordat door de hoge buitentemperatuur het water opwarmt. Hierdoor bevat het water minder zuurstof en dat is dodelijk voor planten en dieren.
Verschillende verboden
Er zijn twee verschillende verboden voor de onttrekking van oppervlaktewater. Een verbod op grasland betekent dat het onttrekkingsverbod geldt voor de beregening van grasland uit oppervlaktewater. Een totaalverbod wil zeggen dat er een totaal onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater is. Via de onderstaande link kun je een kaart vinden met de meest actuele onttrekkingsverboden.