Het waterschap Brabantse Delta heeft per vrijdag 11 april om 09.00 uur de eerste onttrekkingsverboden van oppervlaktewater in 2025 afgekondigd.
In vier stroomgebieden in Midden- en West-Brabant mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald. De maatregel volgt op de uitzonderlijk droge maand maart en een eveneens droge start van april. In de volgende gebieden geldt vanaf vrijdag een totaal onttrekkingsverbod: Molenleij, Bavelse Leij en de Gilzewouwerbeek (gebied 6), Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda (Gebied 9), Brandtse Vaart en zijbeken (Gebied 10) en Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop (Gebied 11).
Volgens het waterschap zijn de afvoeren van beken in delen van de regio sterk teruggelopen, en dat vormt een risico voor natuur, oevers en waterkwaliteit. “We komen uit een hele natte periode waarin we ingezet hebben op zoveel mogelijk water vasthouden,” zegt Rian Govers-Gabriëls, lid van het dagelijks bestuur van Brabantse Delta. “Dat blijkt dus nog niet genoeg te zijn. Het klimaat verandert en dat vraagt aanpassingen van ons allen.”
Een onttrekkingsverbod betekent dat agrariërs, bedrijven én particulieren geen water meer mogen halen uit sloten, beken en andere oppervlaktewateren in de betreffende gebieden. Dit wordt vaak gedaan voor het beregenen van gewassen of weilanden. Het verbod moet schade aan natuur en infrastructuur voorkomen, zoals het instorten van oevers of het afsterven van waterdieren en -planten. Om deze maatregelen zo lang mogelijk uit te stellen, werkt het waterschap aan het langer vasthouden van water. Dit gebeurt onder meer door het verhogen van stuwen in overleg met agrariërs en terreinbeheerders. Hierdoor stroomt water minder snel het gebied uit en krijgt het grondwater de kans zich te herstellen.
Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Zodra het mogelijk is, wordt een verbod opgeheven. Actuele informatie hierover is te vinden op de website van Waterschap Brabantse Delta, via www.officielebekendmakingen.nl en in de gratis Perceelwijzer-app. Deze app biedt agrariërs en andere belanghebbenden betrouwbare data over waterpeilen, regenverwachtingen, maaiplanning en onttrekkingsverboden.