Zout & Citroen mag wederom haar Michelinster behouden

25 apr 2023, 6:45 Nieuws
zout citroen
Het Oosterhoutse restaurant Zout & Citroen mag wederom haar ster behouden, zo werd maandag bekendgemaakt bij de uitreiking van de Michelinsterren.

Michelinsterren

Zeventien restaurants in Nederland hebben maandag een Michelinster gekregen. Een zaak, Vinkeles in Amsterdam, had er een en is dit jaar bekroond met twee sterren. Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, werd bekendgemaakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De nieuwkomers met een ster zijn: Karel 5 in Utrecht, Château Neercanne in Maastricht, Vanderveen in Amsterdam, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Bistro de la Mer in Amsterdam, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Studio in Maastricht, Maeve in Utrecht, Coulisse in Amsterdam, Codium in Goes, De Woage in Gramsbergen, Yama in Rotterdam, Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht en Basiliek in Harderwijk.

Groene sterren

Vinkeles van chef Jurgen van der Zalm was dit jaar het enige restaurant dat er een tweede ster bij kreeg. De Michelin Gids roemt het “klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit”. Nederland telt in totaal twintig zaken met twee sterren. De award voor beste sommelier van het jaar ging naar Nadine Mögling van restaurant Bij Jef in Den Hoorn op Texel, dat een Michelinster heeft. Dit jaar werden voor de derde keer ook de zogenoemde groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Vier restaurants werden met deze onderscheiding bekroond: Hof Aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke en De Dyck in Woubrugge. In 2022 behaalden drie zaken een groene ster.

Zout & Citroen

In totaal heeft ons land nu twee restaurants met drie sterren, 20 met twee sterren en 103 restaurants met één ster, waaronder het Oosterhoutse Zout & Citroen aan de Ridderstraat. Eigenaren Patricia & Bram Helleman reageren op hun Facebookpagina: "Yes!!! We hebben onze ster wederom verdiend voor 2023. Team en gasten bedankt! Extra gemotiveerd om weer een stap erbij te gaan zetten." De Michelingids is lovend over het restaurant:"Dit voormalige koetshuis is een prachtplek om culinair verwend te worden. Het strakke designinterieur is geweldig, het uitzicht op de tuin is fraai. Zout & Citroen, dat is contemporaine klasse om van te smullen!" Klik op de onderstaande link om de volledige beschrijving van Michelin te lezen.