Politiek Rondo: GroenLinks wil af van Zwarte Piet

16 jul 2020, 7:00 Plaaggeesten
hoosemans
Curio Effent

Regelmatig doet de Tienerpartij in 'Politiek Rondo' een rondje langs de gemeenteraadsfracties met vragen over een actueel maatschappelijk thema.

Door de Tienerpartij (Curio Effent)

Bestrijden discriminatie en racisme

Dankzij de beweging Black Lives Matter is er volop debat over discriminatie en racisme. De vraag die we de partijen in de gemeenteraad voorleggen: "Hoe kan de gemeente in de toekomst bijdragen aan het bestrijden van discriminatie en racisme in Oosterhout?" We hebben hiervoor alle partijen in de Gemeenteraad aangeschreven en ontvingen de volgende reacties:

  • Walther Hoosemans (Gemeentebelangen, 10 zetels):
    Voorkom dat onbewuste vooroordelen tot discriminatie leiden! Melden van discriminatie is belangrijk, maar kan niet het probleem in zijn geheel oplossen. Belangrijker nog is dat discriminatie wordt voorkómen. En dat kan door ideeën over raciale superioriteit aan te pakken en te voorkomen dat bewuste en onbewuste etnische stereotyperingen tot discriminatie leiden.
  • Dees Melsen (VVD, 6 zetels):
    Het aanpakken van discriminatie en racisme begint thuis, op school en op het werk. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden. Het gaat vooral om bewustwording en blijvende alertheid!
  • Gokhan Demir (GroenLinks, 6 zetels):
    Wie te maken heeft met discriminatie weet hoe kwetsend dit is. Daarom moet discriminatie altijd fel worden bestreden. De gemeente moet duidelijke grenzen stellen en het goede voorbeeld geven door een inclusief diversiteitsbeleid te hebben binnen de eigen organisatie. Ze moet zich vaker uitspreken bij thema’s waarbij discriminatie onderwerp van discussie is. Zo is het goed dat in het kader van de LGBT-discussie ieder jaar de regenboogvlag wordt gehesen. De gemeente zou zich wat GroenLinks betreft ook duidelijk moeten uitspreken voor de roetveegpiet en ook door in deze kwestie zelf het goede voorbeeld te geven door het feest te vieren met de roetveegpiet. Stagediscriminatie kan worden aangepakt door scholieren gelijke kansen te garanderen bij het vinden van een stageplaats. Daarnaast is het in het algemeen erg belangrijk om het gesprek te blijven voeren en voldoende aandacht te geven aan racisme en discriminatie.
  • Ruben Jacobs (CDA, 3 zetels):
    'Iedereen doet ertoe' is de titel van ons verkiezingsprogramma. Hoe we tegenover racisme en discriminatie staan kun je dan wel raden. De gemeente is wat ons betreft een voorbeeld van hoe het moet. In beleid en in de uitvoering daarvan. Daarnaast kan de gemeente haar communicatiemiddelen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de verbindende stijl van onze burgemeester met zijn brieven/stukjes in de afgelopen weken.
  • Marleen Helsloot (D66, 2 zetels ):
    Allereerst hebben we een voorbeeldfunctie in ons gemeentehuis en naar buiten in bijvoorbeeld aannamebeleid en respectvol omgaan met elkaar. Discriminatie is niet zelden een subjectief onderwerp. Waar de een zich gediscrimineerd voelt zal de ander dat niet hebben. Het belangrijkste is dat het onderwerp en degene die gediscrimineerd wordt erg serieus genomen wordt. Verder is voorlichting belangrijk omdat discriminatie vaak voorkomt uit angst en onzekerheid. Zoals destijds omtrent het AZC gebeurd is waarbij mensen uitgebreid werden voorgelicht en ook angsten en onzekerheden worden benoemd en zoveel mogelijk serieus genomen.

Mis niets uit Oosterhout en geef je op voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief