Politie waarschuwt opnieuw voor babbeltruc

09 jul , 6:12 Politie
politie
Politie.nl

Ook deze week is er weer iemand in Oosterhout slachtoffer geworden van een babbeltruc, zo melden de wijkagenten via social media.

Babbeltruc

Ze lijken vriendelijk, behulpzaam of juist dringend. Maar achter die vriendelijke toon gaat soms een oplichter schuil. Babbeltrucs zijn sluwe smoesjes waarmee mensen proberen toegang te krijgen tot je huis of persoonlijke gegevens, en ze komen vaker voor dan je denkt. Vooral ouderen zijn kwetsbaar voor deze misleiding, maar iedereen kan slachtoffer worden.  Ook in Oosterhout zijn de afgelopen tijd weer meldingen binnengekomen van mensen die door een babbeltruc zijn opgelicht. Niet alleen is de financiële schade vaak groot, maar ook de schrik en het gevoel van onveiligheid blijven lang hangen.

Hoe werkt het?

Een babbeltruc begint meestal met een verhaal aan de voordeur. Iemand belt aan en zegt dat hij van de woningcorporatie is, de watermeter komt controleren of namens de gemeente een enquête uitvoert. Soms doen ze zich voor als thuiszorgmedewerker of zelfs als politieagent. Terwijl jij in gesprek bent, kan een handlanger ongemerkt naar binnen glippen en waardevolle spullen meenemen. In andere gevallen proberen ze op straat of in winkels je pinpas te stelen of je pincode te ontfutselen onder het mom van hulp aanbieden.

Wat kun je er tegen doen?

Toch kun je veel doen om jezelf te beschermen. Wees alert als iemand onverwacht aanbelt en laat nooit zomaar iemand binnen. Vertrouw je het niet? Vraag dan om een legitimatiebewijs en bel bij twijfel de organisatie waarvoor diegene zegt te werken. Een echte medewerker heeft daar geen moeite mee. Blijf met onbekenden aan de deur altijd op je hoede en houd de deur op een kier. Vertrouwen is goed, maar voorzichtigheid is beter. Ook bij pinnen of geldzaken op straat is het slim om afstand te bewaren en je pas nooit uit handen te geven. Zelfs iemand in uniform kan kwaad in de zin hebben, dus vertrouw altijd op je gevoel. Het helpt ook om erover te praten met familie, buren of vrienden. Maak afspraken over wat je wel of niet doet als er iemand aan de deur staat en laat regelmatig iemand langskomen als je alleen woont. En ben je ondanks alles toch slachtoffer geworden? Schaam je dan niet en doe altijd aangifte. De politie staat klaar om te helpen en doet er alles aan om deze praktijken tegen te gaan. KLIK HIER voor meer tips op de website van de politie.