11-jarige Kas de Kreek Nederlands rookiekampioen karten

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Afgelopen weekend werd de 11-jarige Oosterhouter Kas de Kreek Nederlands rookiekampioen karten in de Parolin Rocky-klasse.

Rookiekampioen

Het was de beloning voor hard werken, knokken en nooit opgeven. Karter Kas de Kreek werd zondag in Eindhoven rookiekampioen in de Parolin Rocky-klasse in het Nederlands kampioenschap viertakt. Het elfjarige karttalent uit Oosterhout denderde in drie manches naar de zevende, zevende en elfde plaats en had daarmee de zo verlangde eindzege binnen. “Ik ben echt heel blij”, zei Kas met een lach na de laatste race. Want hij was zojuist de beste van de nieuwkomers in de klasse geworden. “Ik had het heel erg gehoopt, ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ik heb het gehaald. Ik moest tegen Donato Giovine en Maikel Schilders op en die zijn best wel goed. Daardoor dacht ik dat het moeilijk zou worden.”

Ererondje met de Nederlandse driekleur

Maar het talent van NXT Racing had genoeg aan zijn resultaten in de manches voor de rookietitel. Als fraai extraatje mocht hij een ereronde rijden op circuit De Landsard met de Nederlandse vlag in de vuist geklemd. “Dat was echt heel gaaf.” Tijdens de derde race van het weekeinde kon hij zich overigens al verheugen op die ereronde, want na afloop van de tweede manche wist Kas al dat hij kampioen was. “Daarna moest ik er in de derde race gewoon voor zorgen dat ik geen schade reed. Dat was niet moeilijk en ik heb gewoon race uitgereden.”

De snelheid

Voor Kas was het zijn eerste prijs in zijn kartloopbaan. Die begon vier jaar geleden op de indoor kartbaan van Breda. “Dat was op een elektrische kart”, herinnerde hij zich. “Daarna zijn we bij Kart Centre Roosendaal gaan rijden. Dat Kas is gaan racen heeft alles te maken met zijn vader die Formule 1 keek. Kas keek mee en dacht al snel: ‘Ik wil ook racen’. Wat hij er zo leuk aan vindt, laat zich raden: “De snelheid”, klonk zijn meest voor de hand liggende antwoord. “Maar vooral ook de inhaalacties en hoe spannend het is iemand in te halen.” Dat hij dit seizoen meteen zo sterk voor de dag kwam, was niet zo moeilijk te verklaren. “Ik heb heel veel getraind. En Youri en Jorn van NXT Racing hebben me heel veel goede tips gegeven. We hebben ook inhaalacties geoefend, de juiste racelijnen leren kennen en de limiet opzoeken. Dat heeft me allemaal heel veel geholpen.”

Op naar volgend seizoen

Het huidige seizoen is zijn tweede seizoen dat hij op buitenbanen racet. Vorig jaar begon hij met clubwedstrijden op het circuit van Lelystad. Voor dit jaar zocht hij het hogerop en schreef hij zich in voor het NK viertakt. Mede doordat hij nog relatief weinig ervaring heeft was Kas een beetje verbaasd in zijn eerste seizoen in het NK meteen al rookiekampioen te worden. Nog een jaar in de klasse rijden om ook de algehele titel te winnen, zit er echter niet in, normaal gesproken, want de snelle Brabander gaat volgend jaar hoogstwaarschijnlijk in een andere klasse rijden. Welke dat wordt, wist hij zondag nog niet. “We gaan kiezen tussen de ID Junior-klasse en de RK1”, zei hij. “Maar wat het ook wordt, ik heb nu al heel veel zin in volgend seizoen!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden