Geen uitpubliek bij wedstrijden tussen NAC en Willem II

Voetbalstadion NAC Breda
Voetbalstadion NAC Breda
Foto: Creative Commons / Martijn Mureau

De burgemeesters van Breda en Tilburg, politie en Openbaar Ministerie, en de clubs NAC Breda en Willem II hebben gezamenlijk besloten om beide derby’s dit seizoen zonder uitpubliek te spelen. Zowel de wedstrijd op 11 december in Tilburg als die op 14 april in Breda wordt dus zonder supporters van de bezoekende club gespeeld.

Veranderde sfeer

Het niet toelaten van uitsupporters is een maatregel die de betrokken partijen ten zeerste betreuren, maar waartoe men zich wel genoodzaakt voelt omdat de veiligheid niet (voldoende) kan worden gewaarborgd. Sinds de coronapandemie is de sfeer rondom voetbalwedstrijden veranderd. Vuurwerkincidenten, spreekkoren, vandalisme en geweldpleging (soms met stillegging van wedstrijden tot gevolg) zijn meer dan voorheen in en rondom de stadions aanwezig. Goedwillende supporters worden vaker de dupe van het wangedrag van personen die zich niet willen of weten te gedragen.

Veiligheid garanderen

“Geen uitpubliek bij deze derby is een verarming van de beleving. Een voetbalwedstrijd zonder publiek is voor de voetballiefhebber een gemis”, stelt burgemeester Weterings van Tilburg: “Als bestuurder moet ik echter wegen of ik de veiligheid van aanwezigen kan garanderen en of eventueel te treffen maatregelen proportioneel zijn. Dat zou nu niet het geval zijn: de scenario’s laten een beeld zien van minstens 100 politieagenten, omvangrijke fysieke maatregelen en slechts een beperkt aantal bezoekers. De benodigde politie-inzet, de fysieke voorzorgsmaatregelen en de drooglegging van de stadions gaat collega Depla en mij te ver. Ook gegeven de ervaring bij andere clubs in het land, hebben we in de gezamenlijkheid van het overleg besloten dit voetbalseizoen de derby zonder uitpubliek te spelen.”

Kwaadwillende ‘supporters’

Burgemeester Depla van Breda beklemtoont: “We willen ons blijven inzetten voor de goedwillende supporters die gewoon hun club een potje voetbal willen zien spelen. Zij worden nu de dupe van een groep kwaadwillende ‘supporters’ die een negatieve stempel drukken op wedstrijden. Hier een persoonsgerichte aanpak op inzetten blijft het uitgangspunt. We zien vaak dat ze in de anonimiteit van de groep opgaan, we doen er alles aan om ze uit die anonimiteit te halen door een groepsgerichte benadering in te zetten. Het resterende seizoen gebruiken we om de kwaadwillende supporters uit de stadions te krijgen. De insteek van burgemeester Weterings en mij is om volgende seizoen weer met uitpubliek te spelen.”

Veilig afreizen

Martin van Geel van Willem II: “De veiligheid van onze supporters, stewards, beveiligers en hulpdiensten tijdens wedstrijden is een absolute vereiste. Zij moeten onder veilige omstandigheden kunnen werken en genieten van het voetbal. De maatregelen die tijdens deze derby nodig zijn om dat te bereiken, roepen de vraag op of dergelijke inzet wenselijk en verantwoord is.” NAC Breda vult aan: “Bij een derby horen natuurlijk supporters van beide clubs in het stadion. Helaas hebben we in het proces van wedstrijdorganisatie moeten constateren dat de veiligheid van onze supporters, beveiligers en stewards niet (voldoende) kan worden gewaarborgd. Spijtig genoeg is het op dit moment niet te realiseren om veilig af te reizen.“

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen