Onbeperkte Vuelta in de aanloop naar de etappedoorkomst La Vuelta

mei 31 2022, 6:44 Sport
handbiker
Van woensdag 29 juni t/m zondag 3 juli kunnen deelnemers met een beperking of chronische aandoening meedoen aan de Onbeperkte Vuelta.

La Vuelta door West-Brabant

Deze zomer start de Spaanse wielerronde La Vuelta in Nederland. Van de eerste drie etappes lopen er twee door Brabant en eentje zelfs door Oosteind en Oosterhout. Dit was voor Uniek Sporten West-Brabant en Stichting Leef! in samenwerking met gemeenten in de regio West- en Midden-Brabant de reden om het initiatief te nemen voor een Onbeperkte Vuelta. Een fietstocht die ongeveer dezelfde route omvat als de 3e etappe van La Vuelta Holanda; Breda – Breda, speciaal bedoeld voor mensen met een beperking of chronische aandoening. De Onbeperkte Vuelta vindt plaats van woensdag 29 juni t/m zondag 3 juli 2022.

Voor iedereen een passende Onbeperkte Vuelta

De derde etappe van La Vuelta Holanda, de ronde Breda – Breda, vormt de basis voor de Onbeperkte Vuelta. De gehele tocht start finisht in Breda, doorkruist 17 Brabantse gemeenten en is in totaal rond de 225 kilometer. Onderweg zijn er verschillende verzorgingsposten en startmomenten ingericht. Deelnemers met een beperking of chronische aandoening kunnen de route van de Onbeperkte Vuelta afleggen met een handbike, rolstoel, elektrische fiets, wandelend of andere passende manier. Ook qua afstanden zijn er diverse keuzemogelijkheden. Deelnemers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen het totale parcours van de Onbeperkte Vuelta af te leggen in vijf dagen of slechts een (klein) deel van de route te doen. Zo kan iedereen zijn eigen doel bepalen én halen. Op deze manier kan echt iedereen mee doen.

Binnenhalen als een held

Het project laat met de inzet van sport mensen met een beperking of aandoening meer bewegen, één van de vier thema’s die centraal staan bij het BrabantSport Fonds. Deze missie delen zowel Stichting Leef! als Uniek Spoten Brabant. “De Onbeperkte Vuelta wordt ondersteund door het fonds omdat het een kansrijk initiatief is voor een duurzame activatie. Met La Vuelta als grote activator hopen we dat er veel Branbanders met een beperking worden geïnspireerd om deel te nemen en door hun deelname worden geactiveerd om blijven te bewegen. Ieder op zijn of haar eigen manier. De Onbeperkte Vuelta levert een positieve bijdrage aan Brabant door sport”, aldus Marieke Maas, fondsmanager BrabantSport Fonds. “Mensen met een chronische aandoening of een beperking leven vaak al als een topsporter. En daarom verdienen ook zij het om als held te worden binnengehaald”, aldus Sandy Krijnen initiatiefneemster van Stichting Leef!.
Parcours

Inschrijven en informatie

Inschrijven kan via de link onderaan dit artikel. Deelnemers kunnen zich los inschrijven of met een groep, bijvoorbeeld vanuit een zorginstelling, revalidatiecentrum of sportvereniging met aangepast sportaanbod. Wil jij als organisatie met een groep inschrijven? Neem dan contact op met de organisatie per mail [email protected] Op de website www.unieksportenbrabant.nl staat informatie over de gratis ondersteuningsmogelijkheden bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit voor mensen met een beperking of chronische aandoening. De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant kennen alle aangepaste sportmogelijkheden in hun regio en kunnen ondersteunen bij het aanvragen van een sporthulpmiddel, financiële voorzieningen of bijvoorbeeld het vinden van een trainingsmaatje voor een evenement als de Onbeperkte Vuelta.