Succesvolle prestaties bij Zuid-Nederlandse Judokampioenschappen

22 okt , 6:10 Sport
judo
Arashi Bliemer
Afgelopen zondag vonden de Zuid-Nederlandse kampioenschappen judo plaats in sporthal De Butter in Rijen.

Zuid-Nederlandse kampioenschappen

De Oosterhoutse judoka’s Ruben Soeters en Beau Duchemin wisten het brons te veroveren in hun categorie, waarmee ze zich kwalificeerden voor het Nederlands kampioenschap onder 15 jaar in Hoogeveen, dat over twee weken plaatsvindt. In de onder 12 jaar categorie behaalde Colin van Loon zilver en Jayden Meeuwesen brons. Hoewel er voor deze leeftijdsgroep geen NK is, blijven deze prestaties indrukwekkend. De Oosterhoutse selectie bestond uit tien deelnemers, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een groot toernooi. In de groep onder 12 jaar wisten Jax van Gils en Luuk van der Weijden zich goed te weren, terwijl Jayden Meeuwesen in zijn eerste ronde meteen een sterke kampioen uit Zeeland tegenkwam. Via de verliezersronde vocht hij zich terug en won uiteindelijk het brons in de -50 kg categorie, dankzij zijn technische en flitsende worpen.

Zilveren plak

Colin van Loon, al een ervaren judoka, had nog geen Zuid-Nederlandse titel in zijn prijzenkast. In de klasse tot 42 kg, waarin zijn tegenstanders een stuk groter waren, wist hij met een knallende IPPON in de eerste ronde door te stoten naar de halve finale. Ook daar bleef hij scherp en behaalde hij een overwinning met een houdgreep. In de finale moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een sterke tegenstander uit Zeeland, maar hij mocht trots het zilver in ontvangst nemen.

Door naar de NK

Bij de judoka's onder 15 jaar waren er tickets te verdienen voor het NK. Hoewel Melle Visser, Jens de Vries, Sven Velthuis en Aiden van Arendonk sterke partijen lieten zien, wisten ze de halve finales niet te bereiken. Ruben Soeters (-48 kg) verloor zijn eerste ronde, maar herpakte zich in de verliezersronde en won uiteindelijk het brons met een indrukwekkende lage schouderworp. Beau Duchemin (-66 kg) vocht hard voor zijn medaille. Ondanks een verlies in een eerdere ronde, wist hij alle daaropvolgende wedstrijden te winnen en zich, net als Soeters, te kwalificeren voor het NK in Hoogeveen.