Tafeltennisster Kelly van Zon wint goud op de Paralympische Spelen

06 sep , 6:27 Sport
kelly van zon parijs 2024
De in Oosterhout geboren Kelly van Zon heeft donderdagavond de gouden medaille gewonnen tijdens het tafeltennistoernooi op de Paralympische Spelen in Parijs.

Kelly van Zon

In een zinderende finale heeft Kelly van Zon met 3-2 gewonnen van haar grootste concurrent, de Turkse Kubra Korkut. Hoewel de 30-jarige Korkut in de eerste game met een overtuigende 0-6 voorsprong begon, wist Kelly zich geleidelijk aan terug te vechten in de wedstrijd. Ondanks verlies van de eerste twee games, maakte Kelly in de derde game een achterstand goed en nam ze met haar sterke aanvallende spel de overhand. Ze won zowel de vierde als de vijfde game, en na een 5-2 voorsprong bij de wissel in de laatste game, besliste ze het duel met 11-7. De eindstanden van de games waren: 7-11, 3-11, 11-8, 12-10 en 11-7. Kelly, die in Dongen woont en competitie speelt bij TTV Belcrum in Breda, bewees wederom haar klasse.

Spannende halve finale tegen Wang Rui

Eerder op de dag bereikte Kelly van Zon de finale van het Paralympische tafeltennistoernooi tijdens haar vijfde deelname aan de Paralympische Spelen. In de halve finale stond ze tegenover de Chinese Wang Rui, een tegenstander die ze de afgelopen drie jaar niet had ontmoet door de coronamaatregelen, waardoor Chinese sporters nauwelijks konden reizen. De eerste game ging gelijk op, maar bij een stand van 9-9 verloor Kelly door twee foutieve services. In de tweede game herpakte ze zich sterk, vooral dankzij uitstekende services, wat haar veel directe punten opleverde. Met snel en aanvallend spel bracht ze Wang Rui regelmatig in de problemen en won ze de game overtuigend met 11-3. De derde game was een voortzetting van haar sterke optreden, en ze won met 11-6. Hoewel de vierde game wat rommeliger begon, herstelde Kelly zich door haar betrouwbare service en pakte ze ook deze game met 11-6, waarmee ze zich plaatste voor de finale.

Vijf Spelen, vijf medailles

De in Oosterhout geboren Kelly van Zon staat al jaren aan de top van de wereldranglijst en heeft een indrukwekkende erelijst opgebouwd met gouden medailles op EK's en WK's. Ze heeft nu op vijf opeenvolgende Paralympische Spelen medailles gewonnen. Na brons in Peking (2008) volgde er gouden medailles in Londen (2012), Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020). Daarnaast bereikte Kelly tijdens de Spelen in Parijs samen met Jean Paul Montanus de laatste 16 in de mixed dubbel. (Foto: Sjaak van Zon)