Al 30 jaar onverwoestbare kwaliteit speelgoed van OkidO

Deze maand bestaat OkidO in Den Hout precies 30 jaar. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in de fabriek aan de Vrachelsestraat.

OkidO in Den Hout

Waarschijnlijk ben je er al heel vaak langsgereden of gewandeld, de fabriek van OkidO in Den Hout. Maar heb jij enig idee dat hier jaarlijks meer dan 10.000 onverwoestbare driewielers, karren en steps voor BSO’s, kinderopvang en basisscholen worden gemaakt? Jan van Genk van OkidO begint zijn verhaal: “Metaalbewerking zit bij ons in de familie. Mijn opa Jan van Genk was vroeger de dorpssmid van Den Hout en mijn vader Janus had een eigen installatiebedrijf. Het was dus ook niet zo vreemd dat ik mts-werkbouw ging studeren en daarna aan de slag ging bij een staalbouwbedrijf.” Na enkele jaren in de staalbouw werd Jan benaderd door een zakenrelatie van zijn vader. Zij handelden in kachels en metalen speelgoed. Jan: “Toen de dochter de kachelverkoop in 1991 van haar vader overnam, heb ik de speelgoedtak overgenomen en ben dit uit gaan bouwen.”

Hoe het begon…

Op 1 oktober 1991 nam Jan het bedrijf over en na een flinke verbouwing werd rond Hemelvaart 1993 de productie helemaal overgeheveld naar Den Hout. In die tijd werkte er drie mensen fulltime naast Jan. In 1995 kwam Lydia bij Jan in zijn leven. Als verkoopster van maatpakken bij Hij Mannenmode had zij commercieel haar verhaal altijd wel klaar. Een talent dat ze sinds 1998 inzet voor OkidO, want sindsdien is zij ook in dienst. Lydia: “Op het moment dat ik mee ging werken, kwam ook de omslag in de productie. We hebben toen flink geïnvesteerd in nieuwe computergestuurde machines, waardoor we efficiënter konden gaan werken. CNC-lassen en buigen zijn repeterende acties, die kan een robot makkelijk overnemen. Zo werd automatisering een steeds belangrijker onderdeel binnen ons bedrijf.”

Echt (Ooster)Houts product

In het begin van deze eeuw werden er vooral veel mammoetskelters verkocht aan particulieren. Dat heeft veel naamsbekendheid gebracht in de particuliere markt. Maar de groei zat duidelijk in de zakelijke kant. Het leveren van nagenoeg onverwoestbaar materiaal aan kinderopvang, basisscholen en BSO’s. Jan: “De productie en assemblage van de onderdelen vinden allemaal hier in Den Hout plaats. We starten met het buismateriaal als basis en uiteindelijk gaat het eindproduct vanuit hier naar de distributeur of eindgebruiker.” Lydia vult hem aan: “Naast het assortiment driewielers, karren en steps hebben we ook een ruim assortiment onderdelen die we in onze webshop verkopen. We houden er bij de ontwikkeling van onze producten namelijk al rekening mee dat een conciërge eenvoudige reparaties zelf uit moet kunnen voeren. Oerhollandse producten van een degelijke kwaliteit: een echt (Ooster)Houts product dus!”

Maatwerk producten

Naast de ‘standaard’ producten die in de webshop staan, krijgen ze met enige regelmaat de vraag voor het aanpassen en op maat laten maken van speelgoed voor kinderen met een beperking. Aangepaste driewielers, tweewielers en steps zijn voor deze groep kinderen moeilijk te vinden. En als ze er dan al zijn is het vaak peperduur. Jan: “Vaak kun je door kleine wijzigingen of toevoegingen aan ons speelgoed, dit direct geschikt maken voor kinderen die anders buiten de boot zouden vallen en ze zo nog jarenlang speelplezier gunnen. En die aanpassingen hoeven vaak niet eens zo duur te zijn! De meest eenvoudige oplossing is vaak ook de beste. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor een televisieprogramma van Paul de Leeuw een infuusstandaard op een driewieler geplaatst, zodat deze gewoon mee kan worden genomen tijdens het spelen in het ziekenhuis. Pa of ma hoeft dan niet met de infuusstandaard achter hun fietsende kind aan te rennen. Een aanpassing van een paar tientjes aan materiaal. Maar de kinderen die erop kunnen fietsen hebben er heel veel plezier van. Overigens rijden deze aangepaste fietsen inmiddels in meerdere ziekenhuizen in Nederland rond op de kinderafdeling”, zo vertelt Jan trots.

De toekomst

Het enthousiasme spat van Lydia en Jan af! Samen met hun twee vaste medewerkers hebben ze een mooie fabriek midden in Den Hout met hun unieke product. Maar echt ideaal is de ligging niet meer, zo dicht bij de dorpskern, in inmiddels een 30 km zone met veel aan- en afvoer door vrachtwagens over de Vrachelsestraat. Daarom kijken Lydia en Jan al een tijdje uit naar een andere locatie voor hun bedrijf. Het liefst willen ze natuurlijk in Oosterhout blijven. Lydia: “Eigenlijk zijn we hier flink uit ons jasje gegroeid in de loop der jaren. Ondanks het feit dat onze producten nagenoeg niet kapot te krijgen zijn, groeien we nog steeds in aantallen. Dat komt ook omdat we blijven door ontwikkelen en verbeteren. Maar groeien in aantallen betekent ook groeien in productiecapaciteit. En dat zit er op deze locatie helaas niet in. Bovendien hebben we binnen ons gezin en huidige personeelsleden geen opvolging. Al met al een heel gepuzzel!”. Uiteraard hopen we voor Lydia en Jan dat de stukjes snel op hun plaats zullen vallen zodat dit mooie speelgoed nog een lange toekomst tegemoet kan zien! Ben jij benieuwd naar de producten van OkidO? Kijk dan op de onderstaande webshop.

  • OkidO, Vrachelsestraat 58, Den Hout
  • www.okido-toys.nl
  • Deze advertorial is mede mogelijk gemaakt door OkidO

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden