Jurgen heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Hij woont in een woning van Fokus: “Ik houd de regie over mijn leven!”
Fokus Wonen
In een appartement van Thuisvester aan het Houtwolplantsoen in de wijk Houthaven woont de montere vijftiger Jurgen. “Ik woonde nog thuis en was 7 jaar toen bij mij een spierziekte werd geconstateerd. Vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen in 1994 werd ik een van de eerste bewoners van de appartementen hier”, zo vertelt hij. “Hoewel ik in een rolstoel zit en 100% hulpafhankelijk ben kan ik hier toch zelfstandig wonen en thuis werkzaam zijn dankzij de 24-uurs assistentie van Fokus Wonen. Ik bepaal daarbij steeds zelf, op welk moment en hoe ik mijn hulpvraag stel. Ik houd daarmee de regie in eigen handen. En dat is prettig zelfstandig wonen.”
ADL taken
Jurgen wordt geholpen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, ADL in vaktermen. Dat wil zeggen dat hij hulp krijgt bij het aan- en uitkleden maar ook bij het eten bijvoorbeeld. “Met een knop op mijn mobiele telefoon kan ik contact zoeken met het team dat op de begaande grond zit. Zij geven aan hoelang de ‘wachttijd’ ongeveer is, en komen me dan helpen. En dat kan 24 uur per dag, want ook ’s nachts moet ik wel eens naar het toilet. En de hulp groeit mee met de vraag die ik heb. In het begin was dat heel beperkt, maar door progressie van mijn spierziekte heb ik nu veel vaker en meer hulp nodig.”
ADL-assistenten
Aan tafel zitten ook Victorine en Kim. Zij zijn sinds een jaar ADL-assistenten in een team van 25 personen op deze locatie. Victorine: “Tijdens mijn studie theologie in Zwolle kwam ik al in aanraking met Fokus want een van mijn huisgenootjes werkte op een locatie daar. Toen ik na mijn studie voor de liefde naar Brabant trok, kwam Fokus weer op mijn pad. En ik heb daar nog steeds geen spijt van gehad!” Kim is in Oosterhout geen onbekende. Haar ouders hadden een café en cafetaria en zelf is ze een hele tijd in de horeca werkzaam geweest. “Toen ik mijn cafetaria iets meer dan een jaar geleden sloot besloot ik het roer om te gooien. En zo kwam ik bij Fokus terecht.”
Opleiding
Om ADL-assistent te worden heb je geen specifieke vooropleiding nodig, maar je moet bereid zijn om iets voor een ander te willen doen. Kim: “Je hebt een aantal lesdagen in het eerste jaar dat je bij Fokus werkt. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je met een tillift om moet gaan en hoe je steunkousen moet aantrekken. Maar echt leren doe je pas wanneer je aan de slag gaat.” Victorine vult haar aan: “Naast Jurgen hebben we hier nog 14 andere cliënten. Iedereen woont binnen haar of zijn eigen privacy en leefstijl. De diversiteit aan hulpvragen maakt ons werk erg uitdagend, want geen dag is hetzelfde!”
Professioneel maar wel menselijk
Victorine: “Het contact met onze cliënten is professioneel, maar wel menselijk. Zo dragen wij geen uniform, maar gewoon onze dagelijkse kleding. En we houden het tempo van de cliënt aan. Ochtendassistentie kan bijvoorbeeld 2 uur duren. Dat begint bij het wakker worden, met ontbijt op bed, via de tillift uit bed, toilet en douchen. ‘En uiteindelijk zit in in mijn karretje…klaar voor de dag!’ besluit Jurgen. Kim vult nog aan: “Het is eigenlijk aan hem wanneer hij ons verder die dag wil inzetten. Dat kan met een kopje soep zijn in de middag, het opwarmen van de maaltijd in de avond. Maar ook bijvoorbeeld een glas wijn inschenken. Het gaat dan echt om ADL taken. Wij maken dus niet schoon, en uitgebreid koken doen we ook niet. Maar gedane boodschappen zetten we wel in de kast. Wij zijn er echt om te assisteren bij de algemene dagelijkse handelingen.”
Werken bij Fokus
Op deze locatie van Fokus Wonen werken 25 personen voor 15 cliënten, alleenstaanden maar je kunt ook bij Fokus wonen als gezin of samenwonend stel. Fokus draagt zorg voor de toegespitste hulp die nodig is voor de cliënt. De jongste medewerker is 19 jaar en de oudste gaat richting pensioengerechtigde leeftijd. Jurgen: “De diversiteit van de assistenten is voor mij als cliënt ook prettig. Met sommige personen heb je meer een klik dan met anderen, net zoals in het gewone leven. Voor mij is het belangrijk om uiteindelijk samen te werken in een ‘flow’ die voor beiden goed voelt. En naast humor is het fijn als assistenten een beetje oplossingsgericht kunnen denken. Want soms gebeuren er onverwachte dingen die acuut opgelost moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer er een kop koffie over de vloer gaat.” Kim sluit het mooi af:” Het is echt enorm uitdagend werk. Had ik dit maar 10 jaar eerder geweten!”
- KLIK HIER voor meer informatie Wonen bij Fokus
- KLIK HIER voor meer informatie Werken bij Fokus
- Deze advertorial is mede mogelijk gemaakt door Fokus Wonen