Partneralimentatie: indexering alimentatie 2023 is 3,4%

Foto: BreAss

Ieder jaar vindt er een indexering van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie plaats. Johannie Brenders van BreAss geeft uitleg.

Alimentatie indexering 2023

De nieuwe alimentatie indexering voor 2023 is bekend. Ieder jaar vindt er een indexering van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie plaats. Dit houdt in dat het alimentatiebedrag dat jij ontvangt of betaalt wordt gewijzigd. De nieuwe alimentatie indexering voor 2023 is vastgesteld op 3,4%. Deze indexering van alimentatie wordt bepaald door de overheid. Het percentage kan elk jaar verschillen. De verhoging hangt af van de gemiddelde stijging van lonen en inflatie in Nederland.

Partneralimentatie berekenen

Johannie Brenders, financieel adviseur en scheidingsmediator bij BreAss uit Dongen vertelt: “Veel mensen staan er niet bij stil dat er een jaarlijkse indexering plaatsvindt op partner- en/of kinderalimentatie. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden. De indexering gaat in per 1 januari van het nieuwe jaar. Je ex-partner dient de betaling per deze datum dus aan te passen aan de gestelde indexering. Het berekenen van de indexering op de alimentatie gaat als volgt: je neemt het alimentatiebedrag van de kinder- en/of partneralimentatie van 2022 en dit vermenigvuldig je met 3,4 procent. Het gaat vaak om ogenschijnlijk kleine bedragen”, vervolgt Johannie. “Maar jaarlijks wordt de indexering opnieuw berekend over het nieuwe bedrag. Dit kan in de loop der jaren oplopen tot honderden euro’s die u misloopt als u de jaarlijkse indexering niet meeneemt in de alimentatie.”

Is de indexering alimentatie verplicht?

De kinder- en de partneralimentatie moeten ieder jaar worden verhoogd. Dit heet de wettelijke indexering. In november wordt door de Minister van Justitie bekend gemaakt met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd. Deze verhoging is verplicht, tenzij het in een convenant is uitgesloten. Bij het vaststellen van partneralimentatie wordt rekening gehouden met de draagkracht van de ex-partner die om partneralimentatie wordt gevraagd. Heb je kinderen, dan gaat kinderalimentatie altijd voor. Je kunt de partneralimentatie in onderling overleg regelen, maar het kan ook met de hulp van een mediator zoals Johannie Brenders van BreAss. Kom je er niet samen uit dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie. Meer weten over alimentatie, indexering of advies bij scheiding? Neem gerust contact op met Johannie via de onderstaande contactgegevens.

  • BreAss, Hoge Ham 75, 5104 JC Dongen, tel.: 0162 – 317 660
  • www.breass.nl
  • bronnen: allimentatiewijzer, rijksoverheid, lbio, echtscheidingswijzer
  • Deze advertorial is mede mogelijk gemaakt door BreAss

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen