Aquariumgek Eduard Sandig stopte als bakker en maakte van zijn hobby zijn werk

10 okt 2020, 6:50 Zakelijk
aquariumgek
Oosterhout Nieuws
Eduard Sandig maakte van zijn hobby zijn werk. Hij stopte met zijn bakkerij en begin met Sierviskwekerij Aquariumgek. Oosterhout Nieuws nam een kijkje in de voormalige bakkerij.

Van bakkerij naar sierviskwekerij

Wie binnenstapt in het pand van voormalige bakkerij Eduard Sandig moet even twee maal met de ogen knipperen. Alleen wat foto's aan de muur en een oven voor in de winkel doen je nog denken aan de oude bakkerswinkel. Verder is het een walhalla voor iedereen die graag siervissen wil houden. Hoewel Eduard pas anderhalf jaar geleden de winkel heeft omgebouwd was hij al enkele jaren daarvoor bezig met de siervissen. Toen de accountant uitrekende dat de sierviskwekerij meer groeide en opleverde besloot Eduard te stoppen met de bakkerij en de winkel om te bouwen. Eduard: "Als klein mannetje was ik altijd al bezig met vissen. Thuis had ik geen vissenkom, want volgens mijn vader zijn vissen beter af in het riool dan in een vissenkom. Toch ging ik er vaak met de hengel op uit om te gaan vissen en toen ik eenmaal ging samenwonen met Marlou kwam het eerste aquarium in huis." Dat was een gouden greep en een verandering in zijn leven. "Er bleek een koppeltje vissen in mijn aquarium te zitten waardoor ik steeds nieuwe visjes in mijn aquarium kreeg. Deze verkocht ik dan aan de winkel terug en van de winst kocht ik weer nieuwe vissen. Dat was eigenlijk het begin van de sierviskwekerij zoals die er nu staat."

Welzijn van vissen gaat altijd voor

Eduard leidt ons trots rond in de voormalige bakkerij waar honderden aquaria staan opgesteld. "In totaal hebben we nu 342 soorten zoetwater siervissen in de winkel. In hoogtijdagen zijn dat in totaal meer dan 25.000 vissen!". Toch verkoopt Eduard niet zomaar aan iedereen vissen. "Het belangrijkste vind ik dat mensen goed zijn voor hun vissen. Het welzijn van de vissen gaat altijd voor. Zo mogen mijn medewerkers ook besluiten om een klant geen vissen te verkopen wanneer zij denken dat die klant niet goed is voor de beestjes. Maar vaak kun je met het juiste advies en door met klanten in gesprek te gaan zorgen dat ze toch met een goed gevoel naar buiten gaan." En juist in dat advies zit het grote verschil volgens Eduard. "Bijna 40% van alle klanten die hier binnenkomt voor een eerste aquarium, gaat hier na een goed advies de deur uit zonder. Zo is een kom echt niet meer van deze tijd en niet goed voor het welzijn van de vissen. En je moet er wel de tijd voor hebben. Iedere week moet je ongeveer 25% van het water verversen. en je moet dagelijks zeker 5 tot 10 minuten observeren en kijken naar je vissen wanneer je ze te eten geeft. Een vis heeft namelijk geen maag, maar alleen darmen. Vissenvoer is dus na ongeveer 8 uur weer uit het lichaam. Je kunt de meeste vissen daarom ook beter twee maal per dag voeren".

Eigen kwekerijen en import

Verreweg de meeste vissen komen van een van de 16 eigen kwekerijen verdeeld over het hele land. Eduard: "Het merendeel van onze kwekers zijn gepensioneerde mannen, die kweken voor hun plezier. Gemiddeld hebben zij zo'n 40 aquaria in hun kwekerij staan. Eens in de zoveel tijd gaan wij dan langs om de vissen met eigen vervoer op te halen. Daarnaast werken wij voor de import van onze vissen alleen met vervoerders die in het bezit zijn van alle certificaten voor het dierenwelzijn." Naast de vissen kun je bij de Aquariumgek ook terecht voor een nieuw aquarium of de inrichting daarvan met hout, steen en ornamenten. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Oase, Sera en Aqualantis. Daarnaast kun je ook voor gedegen advies over je aquarium terecht bij Eduard en zijn team. "Mensen kunnen altijd hun aquariumwater hier laten testen in de winkel. Maar ik kan ook langskomen om met de microscoop het water ter plekke te testen. En daarnaast richten wij ook aquaria in op locatie." Op dit moment is Eduard bezig met bijscholing. "In de toekomst wil ik ook graag mensen voorlichting kunnen geven over vissen in vijvers. Maar ik ga dat pas doen wanneer ik er genoeg van weet. Want het welzijn van de vissen, dat is voor mij het allerbelangrijkste!".