Studieschuld? Dan kun je minder lenen voor je hypotheek

16 sep 2019, 10:52 Zakelijk
j8a0155 social media
Hypotheker Oosterhout

Ze zijn al blij als ze een kámer vinden, studenten die aan hun studie beginnen. Een huis kopen, een hypotheek afsluiten… daar zijn ze nog helemaal niet mee bezig. Veel van hen lenen maximaal. Wie die studie al achter de rug heeft en wel toe is aan een eigen huis, kijkt soms met gemengde gevoelens terug op de studielening. Want die blijkt een flink effect te kunnen hebben op het bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen.

Maximale hypotheekbedrag

Je studieschuld x 1,25 – bij de huidige lage rente is dat ongeveer het bedrag waarmee je maximale hypotheekbedrag daalt als je nog een studielening moet aflossen. Als je onder het nieuwe leenstelsel valt tenminste, dat sinds 1 september 2015 van kracht is. Wie eerder studeerde en leende, moet rekening houden met een vermindering van tweemaal het bedrag van de oorspronkelijke studieschuld. Als je leende onder het oude stelsel, wordt 0,75% van je schuld als financiële verplichting meegenomen. Leende je onder het nieuwe stelsel, dan heb je langer de tijd voor aflossing en wordt slechts 0,45% meegeteld.

Minder zwaar meetellen

Ter vergelijking: consumptieve kredieten, die bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd staan, tellen mee voor 2%. Hypotheekverstrekkers gaan dus mild om met studieschulden. Hypotheekverstrekkers moeten rekenen met de oorspronkelijke studieschuld, ook als je al een deel hebt afgelost. Je lost namelijk nog altijd elke maand hetzelfde bedrag af. Daar komt straks je maandelijkse hypotheekaflossing bij. Die twee bedragen samen moet je voorlopig dus wél elke maand kunnen ophoesten. Alleen als je extra hebt afgelost, mag een hypotheekverstrekker je schuld minder zwaar meetellen.

Registratie BKR

Studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR. De hypotheekverstrekker kan dus ook niet nakijken of je een studieschuld hebt. Er was eerder dit jaar sprake van dat je verplicht kon worden om een studieschuldverklaring van DUO te overleggen bij je hypotheekaanvraag, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Minister Bussemaker had bij de invoering van het nieuwe leenstelsel namelijk verklaard dat studieschulden, gezien de lage rente en gunstige afbetalingsvoorwaarden, niet geregistreerd zouden hoeven worden bij het BKR; om dat nu wel via DUO te doen, zou tegenstrijdig zijn.

Studieschuld niet verzwijgen

Toch is het niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen. Als je een te hoog bedrag aan hypotheeklening aangaat, kun je al snel in financiële problemen komen doordat je je vaste maandelijkse lasten niet kunt betalen. En ten tweede: als je met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, en je moet onverhoopt je huis verkopen doordat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen, kan het Waarborgfonds Eigen Woningen je restschuld kwijtschelden. Daarvoor mogen de betalingsproblemen je niet aan te rekenen zijn. En als dan blijkt dat je studieschuld hebt verzwegen, ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van de restschuld.

Terugdraaien kun je je studieschuld niet; verstandig lenen voor je hypotheek wél. Heb je een studieschuld en wil je weten wat jij kunt lenen, en welke hypotheek het beste bij jouw situatie past? Kom langs en maak een afspraak! We kijken graag met je mee.

De Hypotheker Oosterhout

Bredaseweg 35

(0162) 450 552

office 1201 499x334