Tussen de pandemie, banen die op de tocht staan en een economie die het moeilijk heeft is het soms lastig om positief te blijven. We gaan er uiteraard vanuit dat de economie zich wel weer herstelt. Wat deze periode misschien niet overleeft is je huwelijk.
Sommige stellen hebben het moeilijk en door de lockdown waarbij iedereen vaak thuis was, zijn veel relaties op de proef gesteld. Zelfs de meest solide relaties hadden hun uitdagingen. Voor sommigen heeft deze periode diepere en langdurige problemen aan het licht gebracht die niet meer op te lossen zijn. Johannie Brenders, scheidingsmediator van BreAss, krijgt nu de lockdown voorbij is, veel vragen van mensen die door de inzichten tijdens de afgelopen periode besluiten hun eigen weg te gaan en een andere toekomst op te bouwen. Johannie: “Dat heeft natuurlijk impact op je leven. Als je overweegt te gaan scheiden kan mediation helpen de boel op de rit te zetten. Ook in onzekere tijden. Als mediator ben ik een derde gesprekspartner. Ik geef mensen inzicht en houvast en breng de huidige situatie en gewenste situatie in kaart. Denk hierbij aan afspraken over de woning, financiën, pensioen, belasting, inboedelverdeling, vermogensopstelling, alimentatieregeling en een ouderschapsplan als er kinderen in het spel zijn.”
“Zowel een mediator als advocaat zet afspraken op papier om een scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator werkt voor beide partijen en met de partijen samen. Jullie proberen er samen, in harmonie, uit te komen. Lukt dat niet en wordt het een zogenoemde ‘vechtscheiding’, dan kun je bij een advocaat terecht.
Ik werk alleen met mensen samen die respectvol met elkaar omgaan en er samen uit willen komen. Uiteraard is er emotie bij mensen. Ik bekijk het zakelijk. Mediation is voordeliger. Je maakt samen een plan en zorgt voor goede afspraken en een verdeling.
Verloopt de scheiding via een advocaat, dan beslist de rechter. Vaak grijpen mensen dan mis en krijgen ze niet wat ze eigenlijk willen."
De allergrootste uitdaging bij een scheiding is momenteel de huizenmarkt. Johannie: "Dat is de nummer één reden waarom mensen langer dan ze willen bij elkaar blijven. Natuurlijk kan ik die druk op de huizenmarkt niet oplossen. Wel kan ik zorgen dat op de eerste plaats financiën inzichtelijk worden gemaakt. Veelal is één van de partners verantwoordelijk voor de financiën in huis en heeft de ander geen weet van wat er allemaal speelt. Het is van belang om hier voor beide partijen helderheid in te krijgen. Zo weten veel mensen niet dat een alimentatie ook in een keer afgekocht kan worden. Ditzelfde geldt voor partnerpensioen. Kies je hiervoor dan is het niet alleen gelijk afgewerkt, maar dan heeft een van de ex-partners direct een financieel startkapitaal waardoor het in veel gevallen makkelijker is om een woning te kopen of huis te huren. Ander bijkomend voordeel is dat je niet meer maandelijks met elkaar te maken hebt op financieel gebied.”
Natuurlijk helpt Johannie met meer dan alleen de financiën. Door tijdens mediation alle afspraken over woning, ouderschap, inboedel en pensioen op papier te zetten en duidelijk verwachtingen uit te spreken, verloopt een scheiding zo makkelijk mogelijk. Dat geeft vertrouwen in de toekomst. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je meer weten? Johannie Brenders van BreAss helpt je graag verder!