Reacties op ‘actie met protestkoffers’ bij pand nieuwe moskee Oosterheide

Foto: Hugo Kuijper / Rechts in Verzet

Afgelopen maandag hebben enkele leden van de rechtse groepering ‘Rechts in Verzet’ profestkoffers geplaatst bij de poorten van het pand aan de Meerpaal 20 in de wijk Oosterheide. Eerder dit jaar werd bekend dat het bestuur van de Islamitische Stichting Nederland deze lokatie op het oog heeft voor de verhuizing van de Turkse moskee. Oosterhout Nieuws vroeg enkele betrokken om hun mening naar aanleiding van het artikel over de protestkoffers.

‘Rechts in Verzet’

De kofferactie werd afgelopen maandag uitgevoerd door de groepering ‘Rechts in Verzet’. Wij vroegen woordvoerder Hugo Kuijper van deze landelijke vereniging om meer uitleg over hun organisatie. “In 2015 kwam er een grote stroom van asielzoekers naar Europa. Ik ben dat gaan volgen, en in oktober heb ik mijn eerste toespraak gehouden in onze gemeenteraad Haarlemmermeer. In deze periode kwam ik in contact met Edwin Wagensveld van Pegida Nederland en werd medeorganisator bij Pegida Nederland. In oktober 2017 heb ik Rechts in Verzet (RIV) opgezet, samen met Ellen, José, en Piet Kuipers organiseren we protestacties en demonstraties. Protestacties zoals koffers en spandoeken doen wij in de nacht of vroege morgen, om eventuele aanvaringen met mensen die het niet met ons eens zijn te voorkomen. Wij zijn een landelijke beweging, en komen vreedzaam in verzet tegen onder andere moskeeën. Wij hebben in de media gelezen dat er mogelijk een Diyanet moskee komt aan de Meerpaal 20 in Oosterhout. Diyanet is voor veel mensen en ook voor ons een groot probleem, het is direct zaken doen met dictator Erdogan. Diyanet is een staatsapparaat waarin de kindhuwelijken worden goedgekeurd, en een financiële instelling is voor de financiering van moskeeën.”

‘Thee staat klaar!’

Malik Onal, secretaris van de moskee Ahmet Yesevi Camii reageert: “Wij danken Rechts in Verzet voor het bijdragen aan publiciteit. Vanuit heel het land krijgen wij steeds meer steunbetuigingen en meerdere instanties zowel maatschappelijk als niet- maatschappelijke instanties hebben ons hulp aangeboden. Wij zijn verheugd dat ondanks de lelijke leuzen we ook hele mooie reacties hebben gekregen. Hieruit merken wij op dat we op de juiste koers liggen om onze doelen te realiseren. Wij als bestuur zijn hierdoor meer gemotiveerd om onze lokale gemeenschap in hun wensen te voorzien. Omdat we vinden dat een bedankje niet zonder gift moet zijn, horen we graag van Rechts in Verzet wanneer ze de eerst volgende actie hebben gepland. Wij zullen dan zorgen dat de thee klaar staat!”

‘Verhuizing naar geschikter pand’

Ook de Oosterhoutse politiek is om een reactie gevraagd. Willem-Jan van der Zanden van GroenLinks reageerde als een van de eersten op onze Facebookpagina: “In Nederland is er volgens de grondwet vrijheid van godsdienst. Dat is dus ook de vrijheid om samen te komen en je geloof te belijden. En dat geldt voor iedereen, zonder enige uitzondering. Bovendien is er al vele jaren een Turkse moskee in Oosterhout (Klappeijstraat) en gaat het hier gewoon om een verhuizing naar een pand dat beter geschikt is.” Ruben Jacobs van het CDA laat weten dat zij zich helemaal kunnen vinden in de woorden van GroenLinks.

‘Verwerpelijke actie’

Marleen Hemmer van D66 Oosterhout laat ons weten het een verwerpelijke actie te vinden: “In Nederland geldt gelukkig vrijheid van meningsuiting, wat maakt dat men zich uit mag spreken tegen de verhuizing van deze moskee. Bij die vrijheid van meningsuiting hoort ook de plicht om zorgvuldig met je mening om te gaan. Daar past een anonieme actie als deze niet bij. Omdat het slechts om een verhuizing gaat van een moskee die zover wij weten prima functioneert in de Oosterhoutse samenleving lijken deze demonstranten ook niet goed op de hoogte te zijn. In Nederland is gelukkig ook vrijheid van godsdienst. Dat maakt dat de mensen die deze moskee bezoeken dat recht ook hebben, zonder dat zij zich daarbij geïntimideerd moeten voelen door dit soort anonieme acties. Wij hechten sterk aan die vrijheid en aan onze multiculturele samenleving en deze actie staat hier lijnrecht tegenover.” 

‘Invloed van Erdogan’

Cees Noltee van GroenBrabant laat vanaf zijn vakantie-adres weten dat hij nog steeds zijn zorgen heeft over de verhuizing van de moskee van de Klappeijstraat naar de Meerpaal. Hij staat nog steeds achter zijn reactie zoals die op 20 juni aan BN/De Stem gaf. Het gaat hem dan met name om het feit dat het nieuwe gebouw van ruim een half miljoen cash werd betaald en de mogelijke invloeden vanuit Turkije. Hij vraagt zich dan ook hardop af wat straks de invloed van Erdogan op deze moskee zal worden.

Andere politieke partijen

Ook de andere Oosterhoutse politieke partijen is gevraagd om een schriftelijke reactie, maar die hebben daar niet op gereageerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen