112

Witte Renault Talisman gestolen uit de Brahmsstraat Oosterheide

Foto: Waaks Oosterhout-Zuid

In de nacht van dinsdag op woensdag is vanaf de Brahmsstraat in de wijk Oosterheide een witte Renault Talisman gestolen.

Renault Talisman gestolen

Op de social media kanalen van de groep Waaks Oosterhout-Zuid is te lezen dat tussen dinsdagavond 22.00 uur en woensdag 1 september 2021 06.30 uur een personenwagen is gestolen uit de Brahmsstraat in de wijk Oosterheide. Het betreft een witte Renault Talisman met kenteken JV-519-K. De auto is gestolen via het zogenaamde keyless entry systeem. Heb jij meer informatie over deze diefstal of weet jij waar de Talisman nu is, neem dan contact op met de politie op 0900-8844.

‘Slimme’ autosleutels

Steeds meer auto’s hebben een ‘slimme’ autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Het betreft een systeem wat toegang verschaft en de motor kan starten zonder een sleutel om te hoeven draaien. De auto gaat automatisch open als je in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij jou binnen hangt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. De meeste voertuigen worden geopend door het zogenaamde klonen van de moeder sleutel. Dat gebeurt door een persoon die een sterke computer meestal bij de voordeur houdt, die dan het signaal van de autosleutel scant en draadloos weer doorgeeft aan een maatje die naast de auto staat. De auto denkt dat de originele sleutel er is en ontgrendelt. Hierdoor kan het voertuig geopend worden zonder de originele sleutel.

Voorkom deze vorm van diefstal

De politie geeft enkele tips om deze vorm van autodiefstal te voorkomen. Zo zou je je sleutel goed op moeten bergen en niet vlakbij de voordeur. Het signaal van de autosleutel reikt tot ongeveer zes meter en is dus ook binnen die afstand op te pikken door de crimineel. Daarnaast kun je de sleutel in een sleutelkastje met metaalfolie of een metalen sleutelbakje doen. Een makkelijke oplossing is bijvoorbeeld een leeg metalen koekblik. Hierdoor kan het signaal niet worden opgepikt. En maak je helemaal geen gebruik van keyless entry, dan kun je je autodealer ook vragen dit signaal uit te zetten, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden