Vrijdag opening jubileumtentoonstelling 50 jaar Heemkundekring

Foto: Theater de Bussel

Vrijdag is de opening van de overzichtsexpositie 50 jaar Heemkundekring Oosterhout onder de titel ‘De Opstap naar 2023’.

50 jaar Heemkundekring Oosterhout

De afgelopen 50 jaar hebben er volop veranderingen plaatsgevonden op het gebied van o.a. infrastructuur, onderwijs, industrie, economie, cultuur,kunst, samenstelling van de bevolking, religie, historie, politiek, muziek,landbouw, gemeenschapsleven en verenigingen. Vanuit deze thema’s hebben de vrijwilligers van de Heemkundekring Oosterhout in een tijdsbestek van 50 jaar 51 tentoonstellingen gemaakt. De huidige werkgroep heeft hieruit 5 tentoonstellingen geselecteerd en daarvan een deelexpositie samengesteld.

Jubileumexpositie

  • Veranderingen in het straatbeeld van Oosterhout
    Gebouwen en woningen die door de tijden heen veranderingen hebben ondergaan.
  • Geschiedenis van het lager onderwijs/ basisonderwijs
    Een schematisch overzicht van de ontwikkelingen in het scholenaanbod, aangevuld met scholenfoto’s en klassenfoto’s van het lager onderwijs/basisonderwijs in Oosterhout.
  • Oosterhoutse pottenbakkerijen en archeologie
    De ontwikkeling van de pottenbakkerijen vanaf het jaar 1279: o.a. de laatste pottenbakker Sjef van Loon, aardewerkfabriek de Toekomst en de pottenbakkerij in de Sint- Paulusabdij. Èn archeologische vondsten in Oosterhout, zelfs een prehistorisch pot of urn.
  • Van ambacht naar industrie (zoetwarenindustrie)
    De zoetwarenindustrie van snoep en koek in Oosterhout
    met foto’s van o.a. suikerwerkfabriek Aarden en koekfabriek de Hoog.
  • Genealogie
    De stambomen en foto’s van de families Aarden, de Hoog, Schriek en Nolen. Foto’s en mappen met archiefvondsten en bidprentjes (Antoon Kanters).

Meer informatie

Deze expositie is te bezichtigen in de Bussel van 29 oktober tot en met 12 november. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De opening van de expositie is op vrijdagmiddag 28 oktober in het leescafé van Theek 5, inloop 14.45 uur en de officiële opening om 15.00 uur met als sprekers wethouder W.J. van der Zanden en de voorzitter van de Heemkundekring Oosterhout Frans Timmermans.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen