Rutger Mathys special guest bij Nieuwjaarsconcert Frits Bayens Big Band

Foto: Patrick Blomme

Op zondag 14 januari kun je in Theater de Bussel genieten van het Nieuwjaarsconcert van de Frits Bayens Big Band met special guest Rutger Mathys op mondharmonica.

Nieuwjaarsconcert

Hoe kun je 2024 beter te beginnen dan met het nieuwjaarsconcert van de Frits Bayens Big Band (FBBB) onder leiding van Jasper Staps! Naast de wervelende bigband is ook de jonge, Belgische mondharmonicaspeler Rutger Mathys van de partij. Het belooft dus een geweldig concert te worden! Rutger is winnaar van de Toots Thielemans Challenge in 2022 en heeft reeds vele internationale podia aangedaan, zoals het North Sea Jazz festival, het Gent Jazz Festival en het Brussels Jazz Festival. Kortom, anderhalf uur fantastische bigbandmuziek met een geweldige internationale topsolist!

Rutger Mathys

Rutger’s leven staat in het teken van muziek en creatie. Toen hij zes jaar oud was, leerde hij piano spelen. Na een klassieke opleiding koos hij voor een jazz-opleiding aan het kunsthumaniora. Daar ontdekte hij zijn liefde voor de chromatische mondharmonica. Nu studeert Rutger dit geweldige instrument aan de masteropleiding jazz van het Codarts conservatorium in Rotterdam. Na het winnen van de Toots Thielemans Challenge in 2022, georganiseerd door het management van Toots, schakelde zijn carrière een versnelling hoger. Hij wordt nu ondersteund door datzelfde management. In de nasleep van zijn overwinning speelde hij voor de koninklijke familie van België, ging in november 2022 spelen in Berlijn en speelde in 2023 op het Brussels Jazz Festival.
Naast zijn solocarrière bouwt hij verder aan zijn projecten die ver uit elkaar lijken te liggen, maar altijd Rutgers unieke harmonica-touch met elkaar gemeen hebben. Dit zijn onder meer zijn “Duo Gaitar” met de Nederlandse gitarist Marijn van der Linden en de funk-fusionband: Shikata Ga Nai. Daarnaast leidt hij ook het Mercier/Mathys Quartet, dat in juli 2023 de Dinant Jazz Contest heeft gewonnen. Kortom, Rutger werkt aan tal van projecten, zowel binnen de grenzen van de muziek als daarbuiten en vooral: over de grenzen heen!

Frits Bayens Big Band

De Frits Bayens Big Band, opgericht in 1975 door Frits Bayens, is een mix van volbloed niet- professionele muzikanten en professionals. In 2020 heeft Frits het stokje overgedragen aan Jasper Staps. In de afgelopen jaren is het orkest een kweekvijver geworden van nationale jazzmusici. Wat te denken van pianist Rob van Bavel, bassist Marc van Rooy, trombonist Loek Boudesteijn, drummer Hans van Oosterhout en altsaxofonist Milan Bonger, die allen in de afgelopen jaren in meerdere of mindere mate hun bijdrage hebben geleverd aan dit ensemble. Tijdens de vele nationale en internationale concerten heeft de band een groot aantal solisten begeleid waaronder Toots Thielemans, Bart van Lier en Ferdinand Povel. Elke maandagavond om 20.00 uur komen de leden van de FBBB uit Zuid-Holland en Noord-Brabant bijeen in Theater De Bussel. Belangstellenden zijn altijd van harte welkom om een repetitie bij te wonen!

Meer informatie

De entreeprijs voor het Nieuwjaarsconcert van de Frits Bayens Big Band is 15 euro per persoon. Kaarten zijn direct te bestellen via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen