De Kruisweg van Albert Servaes in Sint-Catharinadal

feb 22 , 6:51 Agenda
staties
Dom Isaac, abt van de Trappisten Abdij Koningshoeven in Tilburg, opent zaterdag 24 februari om 15.00 uur, samen met de priorin Maria Magdalena in Sint-Catharinadal de tentoonstelling van de Kruisweg van Albert Servaes.

Kruisweg van Albert Servaes

De Kruisweg van Albert Servaes uit 1919 hangt gewoonlijk in het privé-gedeelte van het klooster in Tilburg en is daardoor voor het publiek niet toegankelijk. In het kader van VASTWEL 2024 heeft Sint-Catharinadal deze bijzondere kruisweg in bruikleen gekregen. De Kruisweg behoort tot het Nederlands Cultureel Erfgoed en wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van Servaes, de eerste expressionist in België. De kruisweg vertelt het verhaal van de lijdensweg van Christus en Albert Servaes laat zich bij het maken van de 14 houtskooltekeningen inspireren door de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, die hij in Vlaanderen van nabij heeft meegemaakt. Hij schetst het lijden ruw en meedogenloos: zonder opsmuk en in harde lijnen! Te realistisch voor die tijd en het gevolg is, dat deze kruisweg in geen enkele kerk mocht hangen.

Tijdloos

Na de Tweede Wereldoorlog komen de staties in handen van een Tilburgse wol-fabrikant, die vlak bij de trappistenabdij woont. Hij schenkt de kruisweg aan OLV van Koningshoeven, maar ook hier geldt aanvankelijk dat de staties niet als kruisweg aan de monniken mogen worden getoond. Dat verbod is nu wel voorbij en het werk blijkt tijdloos. Een van de geliefkoosde thema's van de diepgelovige kunstenaar was het lijden van Jezus. En dit lijden is duidelijk te zien in de werken; het zal u raken in deze tijden van onrust in de wereld.

Muzikale en inspirerende opening

Op zaterdag 24 februari zal de opening van deze bijzondere tentoonstelling plaatsvinden vanaf 15.00 uur in de ommegang van de kerk van Sint Catharinadal aan de Kloosterdreef 3. Naast inspirerende woorden van abt Dom Isaac en Priorin Maria Magdalena zullen Johan Datema (saxofoon) en Ton Stevens (orgel) de opening muzikaal omlijsten. Na de opening is aansluitend de gelegenheid om de vespers bij te wonen om 17.00 uur. De tentoonstelling is t/m 27 maart elke woensdag en zaterdag te bezoeken tussen 14.30 en 16.30 uur. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is lief.