Gemeente deelt cadeaukaarten uit voor energiezuinig witgoed

Foto: Gemeente Oosterhout

Wethouder Willem-Jan van der Zanden heeft de eerste cadeaukaart van 500 euro overhandigd voor een nieuw energiezuinig witgoed apparaat.

Cadeaukaart voor witgoed

De gemeente deelt cadeaukaarten uit aan de lokale minima. Zij kunnen hiermee een nieuwe koelkast, vriezer, koel-vriescombinatie, vaatwasser of wasmachine aanschaffen. Deze apparaten verbruiken namelijk veel energie. Door een nieuw energiezuinig apparaat aan te schaffen wordt er direct minder energie verbruikt. De energiekosten gaan dan omlaag. Wethouder Willem-Jan der Zanden legt uit: “De gemeente biedt deze optie omdat mensen die in energiearmoede leven, veelal geen financiële ruimte hebben om hun oude witgoed apparaat te vervangen voor een energiezuinig model. De gemiddelde energiebesparing die behaald kan worden is wel 75 euro per jaar. Over een periode van 10 jaar betekent dit tot wel 750 euro besparing.”

Energie besparen

Huishoudens die in 2022 recht hadden op de energietoeslag kunnen kiezen voor een nieuw witgoed apparaat of energiebesparende maatregelen. Huishoudens die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen krijgen automatisch een brief van de gemeente. Met een gratis antwoordkaart geven de inwoners hun keuze aan de gemeente door. Als inwoners kiezen voor een nieuw witgoed apparaat ontvangen zij een unieke code waarmee zij een cadeaukaart ter waarde van 500 euro kunnen aanvragen. Als huishoudens kiezen voor een duurder apparaat, zijn de bijkomende kosten voor eigen rekening.

Inleveren van een oud apparaat

Uiterlijk aan het einde van de zomer hebben alle inwoners die recht hebben op de energie besparende maatregelen of de witgoedregeling een brief ontvangen. Als inwoners een oud witgoed apparaat hebben kunnen zij deze bij de levering van het nieuwe apparaat kosteloos inleveren. In plaats van een nieuw witgoed apparaat kunnen inwoners ook kiezen voor energie besparende maatregelen. De energiecoach van de gemeente gaat bij de inwoners thuis langs om te helpen met hun keuze.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen