Gedateerde tekst in kunstwerk trouwzaal stadhuis aangepast

Foto: Gemeente Oosterhout

Met het plaatsen van een stolp met het woord “mens” over de woorden “man” en “vrouw” is het kunstwerk in de trouwzaal aangepast.

Kunstwerk trouwzaal

Het kunstwerk in de trouwzaal is in 1993 vervaardigd door kunstenares Regina Verhagen. De glazen letters vormen teksten over het huwelijk, zoals die toen waren opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. De kunstenares benadrukt met de wanden met de letters en teksten de kwetsbaarheid van het moment. Het huwelijk kan alleen maar drijven op wederzijdse gevoelens van liefde en genegenheid en niét op de tekst van de wet, die niettemin als een “waterval van woorden” op de achtergrond aanwezig is. Inmiddels is het Burgerlijk Wetboek gewijzigd en kan het huwelijk niet slechts meer worden aangegaan door twee personen van verschillend geslacht (zoals dat ten tijde van het ontstaan van het kunstwerk wel was voorbehouden in het Burgerlijk Wetboek).

Aanpassing

De gemeente heeft bij de aanpassing van het kunstwerk hulp en advies gekregen van Miranda van Bragt en Rien van Noort. In samenspraak met de nabestaanden van de in 2011 overleden kunstenares Regina Verhagen zijn zij tot het plaatsen van de stolp met het woord “mens” gekomen. Een stolp kan worden gebruikt om zaken uit het verleden tentoon te stellen. Door het woord “mens” wordt weergegeven dat voor aangaan van een huwelijk heden ten dage geen onderscheid meer wordt gemaakt naar geslacht. De transparante uitvoering van de stolp en de letters maakt dat we het heden zien, maar blijft het verleden – hetgeen achter ons ligt – wel zichtbaar en wordt ons daardoor de kans geboden kennis te nemen van de geschiedenis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen