Vernieuwbouw Mgr. Frencken College feestelijk van start

Foto: Ilse Verbeek (Frencken)

Tijdens een officiële gelegenheid werd er dinsdag stilgestaan bij de start van de vernieuwbouw van Mgr. Frencken College. Met ‘nieuwerwetse tijdcapsules’, gemaakt door leerlingen, is er met thematiek en nostalgie gewerkt aan een viertal symbolen vol herinneringen aan deze tijd op de school. De partners van de vernieuwbouw – de gemeente Oosterhout, projectontwikkelaar Van Wijnen en het Frencken zelf – hielden een originele speech rondom de thema’s van de tijdcapsules.

F-Vleugel gesloopt

De grote sloop van vleugel F is achter de rug en de vernieuwbouw begint. Tijd om stil te staan en het complete bouwteam en betrokkenen veel succes te wensen. Het Frencken vliegt zo’n moment aan passend bij de belangrijkste doelgroepen: de leerlingen en medewerkers zelf. De tijdcapsules – gemaakt door leerlingen uitklassen 4 en 5 onder leiding van docent kunst en cultuur Miranda van Bragt – zijn vier symbolen, die terugkwamen in de speeches van de betrokkenen. Conrector Frank van Damme opent de middag met een zeer betrokken woord en toont enthousiasme voor de nieuwe tijd die komen gaat.

Veilig nest

Rector Pharaïlda Kokke start met de eerste tijdcapsule: een nest met een ei. Het ei is een prachtig symbool, wat staat voor geboorte (van het Frencken in 1953) en nieuw leven, kansen en veelzijdigheid. Er kan van alles mee gebeuren en uitkomen. Het nest is symbolisch voor veiligheid, de school en de docenten die samen zorgen voor een veilig ‘nest’. Je bent er als een ei ingelegd, breekbaar: daar moet je voorzichtig mee omgaan. En als je er goed voor zorgt komt er iets moois en nieuws uit. Dan vlieg je uit naar een volgende stap: een nieuwe school.

De vogel

Wethouder Robin van der Helm volgt en houdt zijn woord rondom de tijdcapsule ‘de vogel’, ook te herkennen in het logo van het Frencken. En het uitvliegen met grote vleugels als je volwassen genoeg bent om de volgende stap te zetten, de vleugels uitslaan: een studie, een carrière, een huis, een gezin… De toekomst van Oosterhout ligt bij de jeugd. De jeugd die we hier op deze school iets proberen mee te geven. Herinneringen op jouw middelbare school, herinneringen aan een prachtige gebouw, goede en leuke docenten en de hechte vriendschappen zorgen voor een levenslange band met deze plek en daarmee ook met Oosterhout.

De tak

Leerling Ivo Bouman had het lef om vanuit alle leerlingen te spreken omtrent de tijdcaspule ‘de tak’. Vanuit zichzelf en oprecht sprak hij over hoe je klein op school komt en je nog alle richtingen op kunt groeien. Hij vertelt ook over zijn persoonlijke groei en de vertakking die hij nam: hoe hij met behulp van de begeleiding vanuit school nu in de juiste richting doorgroeit en op zijn plek is.

Het kluisje

Arno van den Thillart, directeur bij projectleider Van Wijnen, vertelt over het bouwen van een veilige eigen plek, waar waardevolle spullen, maar vooral personen opgroeien en ontwikkelen. Veiligheid zegt ook iets over werken met de juiste materialen en betrouwbare partners: ‘Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven’. Er wordt een stevig fundament voor de leerlingen gebouwd. Inhoudelijk voor de leerling zelf, maar een onverwoestbaar , robuust Mgr. Frencken College dat er over 100 jaar nog staat!

De bouw is begonnen!

Na de speeches worden de tijdcapsules door de sprekers geplaatst op een plek in de aula. De bouw is begonnen! Hoe het nieuwe Frencken er over anderhalf jaar uitziet, is alvast  te zien in een 3D-film, welke ter plekke gepresenteerd wordt. Er wordt afgesloten met een toast en een feestelijke borrel met alle genodigden: (oud)docenten, medewerkers van het Frencken, leden van de ouderraad, wethouders en medewerkers bij de Gemeente Oosterhout, team Van Wijnen en een aantal leerlingen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen