LCC column van Dolores: “Eerst Eten”

Foto: Daria-Yakovleva by Pixabay

In het kader van het 30-jarig jubileum van Kookclub LCC schrijft Dolores maandelijks een vrolijke inspirerende column over eten en koken.

Eerst eten!

Koken heb ik niet altijd leuk gevonden om te doen. In het begin was het een noodzakelijk iets en kookte ik uit pakjes en zakjes. Heb geen professionele opleiding in koken (dat bleek al uit de pakjes en zakjes), maar op enig moment een workshop gevolgd in Breda. Beginselen zoals, alle groenten, kip, vlees voor je soep eerst een beetje aanzetten (licht bakken) alvorens er bouillon bij te doen, heb ik daar geleerd. Ja dat moet je maar net weten.

En achteraf bekeken was dat het tipping point. Kookprogramma’s kwamen op en ogenschijnlijk simpele tips maakte het verschil. Een zware stoofschotel klaart helemaal op van een beetje citroenrasp & sap. Verse salie meebakken in de olie van je Italiaanse sauzen zorgt voor die heerlijke warme ondertoon, net zoals verse gember dat doet in de rode kool.

Als je eters krijgt maakt het een verschil voor wie je kookt. Is het voor gasten die zelf niet zo van het kokkerellen zijn of voor gasten die de sterren van de hemel koken (die laatste groep is altijd toch een beetje spannend). Het voelt gek om je druk te maken over wat zij ervan vinden, want je weet dat ze het heerlijk vinden om gezellig bij te praten èn lekker te eten. Meestal gaat het goed en een heel enkele keer is het simpelweg niet goed genoeg. Tja, dat overkomt de beste hè.

Er is één recept dat het echt altijd goed doet. Ooit bij vrienden gegeten en gelukkig om het recept gevraagd; fricassee van kip met ansjovis en olijven. Een combi van vis, vlees en kip. Dat leest een beetje vreemd maar het is echt verrukkelijk en makkelijk om te maken. Kan je ook gerust serveren met de feestdagen. Ik heb me voorgenomen om met de feestdagen niet aan de gekte mee te doen van steeds gekker en luxer. Wel echt lekker, maar niet per se over de top.

Met culinaire groet,
Dolores

Tip: fricassee van kip met ansjovis en olijven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen