Reizigers beoordelen het Brabantse busvervoer met een 7,8

Foto: Arriva Nederland

Reizigers die gebruikmaken van het openbaar vervoer in West-Brabant beoordelen de busdiensten gemiddeld met een 7,8.

OV-Klantenbarometer

Dit blijkt uit de recent gepresenteerde jaarlijkse OV-Klantenbarometer. Stijn Smeulders, de gedeputeerde mobiliteit, noemt dit een prachtige waardering. “Samen met onze partners streven we er dagelijks naar om het openbaar vervoer in Brabant te verbeteren,” zegt hij. “Want kwalitatief goed openbaar vervoer is essentieel voor de bereikbaarheid van onze regio’s, vermindert verkeersopstoppingen en draagt bij aan een gezonder milieu. Dit is iets om te koesteren en trots op te zijn.”

Uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Zo hebben vervoersbedrijven in het hele land te maken met een tekort aan personeel, en is het aantal reizigers nog niet terug op het niveau van vóór de coronapandemie. “Daarom denken mensen soms dat het openbaar vervoer in Brabant er niet zo goed voor staat,” zegt Smeulders. “Maar dit beeld klopt totaal niet. Degenen die dagelijks ons openbaar vervoer gebruiken, geven ons nu een zeer positieve beoordeling. Dat vormt een solide basis om verder op voort te bouwen.”

Bravoflex

In de provincie Noord-Brabant worden elke dag meer dan 9.400 busritten uitgevoerd. Bovendien heeft de provincie de meeste buurtbusverenigingen van Nederland. Met de Bravoflex-hubtaxi wordt het openbaar vervoerssysteem steeds fijnmaziger. Bravoflex zorgt ervoor dat vanaf 2025 (in West-Brabant) of 2026 (in andere delen van Brabant) elke inwoner op afroep van een halte in de buurt naar een overstaphalte in de buurt kan reizen, ook ’s avonds en in het weekend.

Verduurzaming

De komende jaren zullen de provincie en de vervoersbedrijven grote stappen zetten in het verduurzamen van het busvervoer, onder andere door steeds meer gebruik te maken van zogenaamde Zero Emission-bussen, die geen schadelijke stoffen uitstoten. Er zijn kleine verschillen tussen de drie concessiegebieden van de provincie. Arriva is verantwoordelijk voor het busvervoer in West- en Oost-Brabant, terwijl Hermes dit verzorgt in Zuidoost-Brabant. Echter, de verschillen in klantbeoordelingen tussen deze gebieden zijn minimaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen