Wandeling in het Slotpark ‘Oude bomen, nieuwe knoppen’

Foto: Archief oosterhout.nieuws.nl

Vandaag, zondag 13 maart, vertrekt IVN Mark & Donge om 14.00 uur vanaf de ingang van het Gemeentehuis voor een wandeling door het stadspark met als thema ‘Oude bomen, nieuwe knoppen’ (ook geschikt voor rolstoel en kinderwagen). De wandeling duurt ongeveer anderhalf à twee uur.

Deze parken waren oorspronkelijk tuinen, die bij voorname huizen, zoals “de Slotjes” hoorden. De Slotjes zijn oude, adellijke behuizingen, die vanaf circa 1300 als boerenhoeven zijn gebouwd en in de loop der eeuwen sterk veranderd, verbouwd en uitgebreid zijn. De parken zijn sinds 1920 eigendom van de gemeente Oosterhout. Ze vormen een groene oase in de stad.

Ook staan er enkele beeldhouwwerken en monumenten: een Vrijheidsbeeld, een Abrahambeeld en onder de grote ceder een beeldengroep van in het wit gehulde figuren, de Anoniemen.
In 2012 zijn veertien, door Oosterhoutse kunstenaars gemaakte, betonnen zitbanken geplaatst.
Dichtbij de vijver met bruggetjes en watervogels staat een “heksenkring” van beuken.

Er groeien veel oude, bijzondere bomen. Voorbeelden zijn: een ca. 130 jaar oude zomereik, een enorme tamme kastanje, amberbomen, een treurbeuk, een tulpenboom, een blauwe Libanonceder en nog veel meer soorten. In de ondergroei zijn veel interessante struiken en planten te zien.
Verder is er een oude lindelaan van hangende zilverlindes en staan er veel oude eiken en beuken.
We gaan proberen de oude bomen aan hun nieuwe knoppen te herkennen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen