Niels Vermeer laat zijn licht schijnen over het thema werk: banen én werkomstandigheden

Niels Vermeer
Niels Vermeer
Foto: PvdA Oosterhout

Niels Vermeer is werkzaam voor het Ministerie van Financiën en kandidaat raadslid voor de PvdA Oosterhout . Hij laat zijn licht schijnen over het thema Werk in de brede zin van het woord: Banen én arbeidsomstandigheden.

Goede arbeidsomstandigheden

“De Partij van de Arbeid staat voor goede werkgelegenheid. Het gaat niet alleen om het aantal banen, maar ook om goede arbeidsomstandigheden. De PvdA denkt hierbij niet alleen aan fatsoenlijk inkomen en veilig werk. Goed werk is zinvol en biedt ruimte voor zelfontplooiing. Mensen hebben behoefte aan sociale contacten. Die vinden ze vaak op het werk.

Minder files

Oosterhout heeft veel bedrijfsterreinen en dus kansen om banen te scheppen. Waarom zouden we werkgevers niet koppelen aan werkzoekenden in Oosterhout en de regio? Dat biedt kansen niet alleen voor werkzoekenden, maar ook voor werkgevers. Zo wonen hun werknemers in de buurt. Dat leidt tot minder reiskosten en minder files. De PvdA pleit voor een mobiliteitscentrum om ondersteuning te geven bij het koppelen van werkgever aan werkzoekende.

Samenwerken

Ook voor werkgevers is het goed om te kunnen kiezen uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het oog op de gespannen arbeidsmarkt is dit aantrekkelijk. Toch gaat dit niet vanzelf. Werknemers hebben misschien net niet de juiste vaardigheden voor een baan. De gemeente kan dan helpen bij opleiding of het bieden van ervaringsplaatsen. De PvdA verwacht daarbij wel iets terug van werkgevers. Zij hebben immers baat bij deze werknemers. De PvdA is geen voorstander om de opbrengsten enkel aan bedrijven te laten en de kosten door de gemeenschap te laten dragen. Overheden en werkgevers moeten samenwerken om de werkgelegenheid te bevorderen.

Fatsoenlijk werk

Ook lokaal zet de PvdA in op fatsoenlijk werk. De gemeente staat zelf aan de lat als het gaat om gemeentelijke opdrachten en aanbestedingen. De gemeente moet bij het verstrekken van opdrachten en aanbestedingen de arbeidsomstandigheden van de werknemers betrekken bij de keuze voor een opdrachtgever. Dat willen we voor alle taken  Of het nu gaat om het onderhoud van het openbaar groen of om zorg. De laagste prijs mag niet voorop staan. Het gaat de PvdA om fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor iedereen.

Bestaanszekerheid

Ondanks alle inspanningen zal niet iedereen in staat blijken een betaalde baan te vinden. Voor die mensen dient een alternatief te zijn, zoals beschut werk. Op deze manier heeft iedereen kans op zinvolle tijdsbesteding. De PvdA laat niemand door de bodem van bestaanszekerheid zakken!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen