Gemeentebelangen en GroenLinks winnen bij gemeenteraadsverkiezingen

(voorlopige) einduitslag met restzetelverdeling
(voorlopige) einduitslag met restzetelverdeling
Foto: Oosterhout Nieuws

Burgemeester Fränzel heeft woensdagavond laat op de avond de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Wanneer je naar de stemmen per partij kijkt en deze in een tabel verwerkt, dan komt de uitslag er iets anders uit te zien dan het overzicht dat de gemeente aan het einde van de uitslagavond heeft vrijgegegeven. Dat komt door de verdeling van de restzetels. Op vrijdag 23 maart zal om 10.00 uur de officiële uitlag bekend worden gemaakt.

Gemeentebelangen en GroenLinks grote winnaars

De opkomst in Oosterhout was ongeveer gelijk met de opkomst 4 jaar geleden. Nu kwam 49% naar de stembus en dat was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 49,8%. Willem-Jan van der Zanden van GroenLinks was uitzinnig nadat de voorlopige uitslag bekend werd gemaakt. Zijn partij groeide van 3 naar 5 zetels. Ook Marian Witte van GemeenteBelangen bedankte haar achterban en de kiezers. En terecht! Haar partij is met afstand de grootste en groeide van 6 naar 10 zetels. Met name Walther Hoosemans is een ‘stemmenkanon’ gebleken. Bij de VVD was er gematigde tevredenheid. De algemene verwachting was dat zij een grotere klap zouden krijgen na de affaire met oud-burgemeester Huisman. Uiteindelijk behaalden zij hetzelfde aantal zetels als in 2014 en daarmee is de schade zeer beperkt gebleven.

(voorlopige) zetelverdeling inclusief restzetels

De zetelverdeling (met verdeling van de restzetels) zou als volgt zijn wanneer je rekening houdt met de verdeling van de restzetels:

  1. Gemeentebelangen 10 zetels (+ 4 zetels)
  2. VVD 6 zetels (gelijk gebleven)
  3. GroenLinks 5 zetels (+2 zetels)
  4. GBV 3 zetels (gelijk gebleven)
  5. CDA 3 zetels (-1 zetel)
  6. D’66 2 zetels (-1 zetel)
  7. GroenBrabant 1 zetels (gelijk gebleven)
  8. PvdA 1 zetel (gelijk gebleven)
  9. LokaalSociaal 0 zetels (deed in 2014 niet mee)
  10. Oosterhout Samen 0 zetels (deed in 2014 niet mee)

Officiële uitslag

Op 23 maart om 10.00 uur maakt de gemeente de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Dat wordt ook bekendgemaakt welke kandidaat raadsleden genoeg voorkeurstemmen hebben gekregen voor een zetel in de gemeenteraad.

(voorlopige) einduitslag met restzetelverdeling
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen