Oosterhoutse Beauty-finaliste op de bres voor armoede

Julia Hoedemakers is finaliste bij The Beauty of Noord-Brabant
Foto: Casper van Aggelen

Het zou zo maar kunnen zijn dat de mooiste vrouw van Brabant in Oosterhout blijkt te wonen. De 18-jarige Julia Hoedemakers is finaliste bij de contest The Miss Beauty of Noord-Brabant en scoort opvallend hoog in de poll. “Het gaat er niet alleen om hoe je eruit ziet hoor, maar ook hoe je bent”. Om dat laatste in praktijk te brengen, zamelt de maatschappelijk geëngageerde Julia ook geld in voor de LINDAFoundation. “Er is ook in ons land nog veel armoede en dat verdienen kinderen niet”.

Hoe het begon…

Tja, hoe begint zoiets? “Ik schreef me in bij een castingbureau.” zo gaat Julia Hoedemakers van start. “Ik hoorde over deze beautycontest, stuurde er mijn gegevens heen maar was te laat met mijn aanmelding. Niet meer aan gedacht, maar
een jaar later belde ze zelf of ik mee wil doen. Ze hadden me blijkbaar ook al gemaild maar dat was in de spambox terechtgekomen. Of ik aan het eind van de week aan de voorronde wilde deelnemen. Oeps!”. Hoewel de interesse van de organisatie al veelbelovend was, ging Julia er zonder verwachtingen heen. “Ik was te druk met de kleding regelen die ze wilden – hakken van 7.5 cm bijvoorbeeld – en bovendien hadden zich 300 meiden aangemeld.”

“Nothing!”

Toch was het geen felle concurrentiestrijd of bitchfight. De MBO-studente communicatie en sales: “Iedereen was juist heel lief en behulpzaam. Het uitgangspunt is ook dat iedereen op haar eigen manier mooi is en dat je behalve je uiterlijk ook je innerlijk bloot geeft in gesprekken met de jury. Een goed zelfbeeld is dus wel belangrijk. Als mijn positieve eigenschappen heb ik enthousiast, meelevend en vasthoudend genoemd. Nerveus was ik wel voor de Engelse Ronde, want ja , ze denken ook internationaal. Zo kreeg ik de vraag ‘What do you want to change about yourself?’ Voordat ik al het Engelse woord voor een karaktertrek kon bedenken, riep ik uit ‘Nothing!’. Dat kwam wel erg zelfbewust over, geloof ik”, lacht ze. Samen met 16 anderen staat ze nu in de finale waarin ze o.a. een bikinironde zal doen, over de catwalk loopt, meewerkt aan een fotoshoot en opnieuw gesprekjes met een jury voert. Op de website missbeautynetherlands.com staat ze al van meet af in de top 3 van de Poll Noord-Brabant. Die telt voor 20% mee bij de uitslag en legt dus wel gewicht in de schaal. “Dat vind ik ook zo geweldig, dat allerlei mensen via social media mijn berichtje delen en volop stemmen.”

Brownies bij Merlijn

De organisatie maakt zich ook ieder jaar sterk voor een goed doel, dit jaar de LINDAfoundation die geld inzamelt voor kinderen uit arme gezinnen. Echt iets voor Julia. De energieke tiener haalde in 2014 al volop heg nieuws toen ze het eerste verkiezingsprogramma van de Tienerpartij op de Effent Mavo aanbood aan wethouder Marianne Witte, in dat jaar ook al winnaar van de verkiezingen. Die sociale betrokkenheid is gebleven. “Armoede is een groot maatschappelijk onrecht. Vooral voor kinderen, want hun schuld is het zeker niet. 1 op de 9 gezinnen met kinderen leeft in armoede. In werkelijkheid betekent dat geen lid zijn van een sportclub omdat de contributie te hoog is, niet mee op schoolexcursie gaan, geen verjaardagsfeestje organiseren, opnieuw even wachten met die nieuwe kleding. Ik gun alle kinderen een mooi leven! De foundation van Linda de Mol doet daar wat aan, stelt bonnen van allerlei winkels beschikbaar, maakt wel die ene vakantie mogelijk.” Een betere ambassadrice kan de LINDAfoundation zich nauwelijks wensen. Het is al mogelijk via de website van de foundation te doneren onder de naam Julia, maar dat vindt de Oosterhoutse schone niet genoeg: “Samen met twee andere beautyfinalisten ga ik zondag 21 april van 16.00 tot 19.00 uur brownies verkopen bij bistro Merlijn. De opbrengst gaat natuurlijk helemaal naar de foundation.” En tja, een salesstudente bedenkt ook een lokkertje natuurlijk: “Onder alle kopers wordt er een dinerbon verloot”.

Finale op 28 april

Ze kijkt uit naar de finale op 28 april, “Het is wel de dag na Koningsdag… pff”. Op een deceptie zal het niet uitdraaien: “Als ik ergens voor kies, ga ik er de volle 100% voor, zo ben ik wel. Zolang ik weet dat ik er alles aan gedaan heb, hoef ik ook niet teleurgesteld te zijn over welke afloop dan ook. Weet je, ik ga er gewoon een mooie dag van maken.” Prima, maar in Oosterhout duimen we wel voor Julia!

Reacties

0