De top 20 meest voorkomende achternamen in Oosterhout

Foto: CC BY-SA 3.0 / G.Lanting

Jansen is de meest voorkomende naam in Oosterhout. Van Dongen en Van Gils maken de top drie volledig. Hieronder de top 20 meest voorkomende achternamen in onze stad.

Jansen en Janssen komen veel voor

Op nummer één in de top 20 van meest voorkomende achternamen in Oosterhout staat Jansen. Deze achternaam is typisch voor Brabant en in de landelijke lijst vinden we de achternaam terug op plek twee. Jansen is van oorsprong een patroniem en betekent ‘zoon van Jan’. Janssen met dubbel s staat ook in de lijst en heeft dezelfde betekenis.

Geografische namen

Een aantal veel voorkomende achternamen in de stad duiden op plaatsen in de omgeving. De nummer twee, Van Dongen, verwijst naar de plaats Dongen, zo’n vijf kilometer van Oosterhout. Ook Van Vugt verwijst naar de gelijknamige plaats, net als Van Wanrooij (Wanroij) en Van Mook. Deze laatste twee liggen echter een stuk verder weg. Dit zou kunnen kunnen betekenen dat deze families zich in Oosterhout vestigden in de tijd van Napoleon. In 1811 verplichtte Napoleon namelijk alle inwoners van het Koninkrijk Nederland om zich met een achternaam te laten registreren. Veel mensen kozen toen voor een achternaam die aanduidde waar ze vandaan kwamen.

Patroniemen

In de lijst staan ook een aantal patroniemen. Dit zijn namen die verwijzen naar de vader van de familie. De nummer één in de lijst. Jansen, is een voorbeeld van een patroniem. Vermoedelijk is Van Gils ook een patroniem. Over de familie Snoeren is meer bekend. Deze achternaam is afgeleid van de bijnaam Snoerman en behoort volgens het Meertens Instituut ook tot de patroniemen.

De top 20

Hieronder de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Oosterhout. De lijst is gebaseerd op het aantal vermeldingen op de website telefoonboek.nl.

  1. Jansen
  2. van Dongen
  3. van Gils
  4. van Mook
  5. Vermeulen
  6. Snoeren
  7. de Jong
  8. van Vugt
  9. Broeders
  10. Oomen
  11. Wanrooij
  12. Bakx
  13. Janssen
  14. Soeters
  15. Ligtvoet
  16. van den Berg
  17. de Vos
  18. Krijnen
  19. Smits
  20. Koreman
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen