Literatuurcursussen met Jan Schippers bij Theek5

Foto: Theek5

Dit najaar worden er een literatuurcursus voor beginners en één voor gevorderden gegeven onder leiding van Jan Schippers. Lees, ervaar bewonder onze taal tijdens een van de literatuurcursussen bij Theek 5 Oosterhout.

Boeken proeven, de cursus voor beginners

Wat heeft Louis Couperus, De binocle met de evolutietheorie van Darwin te maken? En wat voor spel speelt W.F. Hermans in zijn verhaal Hommes hoest met antieke Griekse tragedies? Kent u Elvis Peeters Dinsdag? Is dat literatuur of lectuur? En De Eetclub van Saskia Noort? Kijk door de teksten heen naar de cultuur van de tijd en je leest voortaan anders. In zo’n acht bijeenkomsten kun je veel opsteken over literatuur. Lees, ervaar bewonder onze taal. Je leest eerst thuis de boeken en in de lessen gaan we ermee aan de slag. De acht werken zijn divers, lezen makkelijk en zijn erg dik. Maar we krijgen via deze boeken een prima idee van de verscheidenheid van literatuur als cultuuruiting. Beter? Welnee, gewoon anders. Na deze cursus zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn! In deze cursus zullen de volgende boeken besproken worden: W.F. Hermans – Homme’s Hoest, NN [J. Presser] – De nacht der Girondijnen, J. Wolkers – Een roos van vlees, Elvis Peeters – Dinsdag, L. Couperus – De Binocle, Hafid Bouazza – Paravion en Saskia Noort – De
Eetclub.

Kijk door de teksten heen, cursus voor gevorderden

Volwassenen lezen fictie op allerlei verschillende niveaus en met compleet verschillende  edoelingen. Aan de hand van een te bespreken verhaal (W.F. Hermans, Homme’s hoest) ga je proberen inzicht te krijgen in het onderscheid tussen die niveaus. Tijdens de cursus komen dan vanzelf de ‘bedoelingen’ aan bod. Wat was de bedoeling van de auteur met dit verhaal? Met welke bedoeling zou een lezer naar dit verhaal kunnen grijpen? Sluiten de bedoelingen van auteur en schrijver op elkaar aan? Tijdens de eerste bijeenkomst bepalen de cursisten samen welke boeken er worden gelezen. Natuurlijk heeft de docent Jan Schippers volop suggesties! Er wordt aandacht besteed aan o.a. structuur, plaats in de tijd, belang van het werk.

Meer informatie

De cursus voor beginners, Boeken proeven, begint op woensdag 25 september om 10.00 uur.  De cursus voor gevorderden, Kijk door de teksten heen, start op woensdag 4 september, ook om 10.00 uur. Beide cursussen bestaan uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en kosten 80 euro. Je kunt je aanmelden via de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen