Tienertroonrede: “Jongeren moeten geen ‘moederskindje’ worden”

Foto: Screenshot Youtube

“De Nederlandse tiener wil niet zoals zijn Italiaanse leeftijdgenoot een mammoni, een moederskindje worden´. En die kant gaat het wel uit nu jongens pas op hun 25e (meisjes een jaar eerder) pas het ouderlijk huis verlaten.” Daarmee opent de Tienerpartij Effent in Oosterhout alweer haar vijfde Tienertroonrede. “Lage lonen, tijdelijke banen, oplopende studieschuld en onbetaalbare woonruimte maken een zelfstandig bestaan opbouwen onmogelijk.”

“College louter een mannenzaak”

De nu nog minderjarige tieners vinden sowieso dat ze meer eigen verantwoordelijkheid en zeggenschap moeten krijgen. De recente boetes voor appen op de fiets en in alleen Oosterhout voor alcohol drinken in de kroeg en op straat vallen niet in goede aarde. “Laat tieners en hun ouders meer zelf beslissen”, de overheid wordt te veel gezien als een ongewenste ´bemoeial´. De Oosterhoutse politiek krijgt meer kritiek van de tieners. Zo vindt men het ongelooflijk dat waar diversiteit bepleit wordt het College van B en W in deze stad anno 2019 louter uit mannen bestaat.

“Zittenblijven moet worden afgeschaft”

Ook op de eigen school bepleiten de tieners veranderingen: “Meer projectonderwijs, individuele leerroutes en het zittenblijven kan afgeschaft worden. Waarom sowieso vakken overdoen waar je al een voldoende voor gehaald hebt?!” is de prangende vraag van de tieners. De Tienerpartij komt voor het eerst met een morele oproep in een verhardende samenleving: “Praat eens wat vaker met elkaar in plaats van al die verboden of naar de rechter stappen. Vooroordelen bestrijd je alleen maar door in gesprek met elkaar te gaan. En er is niet één waarheid, dat zou ook maar saai zijn, de verscheidenheid van meningen en achtergronden maakt het leven juist leuk.”

Schouderklopje

De volledige Tienertroonrede kun je hieronder bekijken. De Tienertroonrede wordt door meerdere scholieren uitgesproken. Femke Gouverneur, die het geheel ook monteerde, sluit af met nog een hartenwens: “Geef elkaar ´ns wat vaker een complimentje: van een schouderklopje is nog nooit iemand geblesseerd geraakt..!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0