Defilé van oude militaire voertuigen rijdt op 2 november door de stad

Foto: Heemkundekring 'De Heerlijkheid'

Een defilé van oude militaire voertuigen trekt zaterdag 2 november door de straten van Oosterhout wanneer we stilstaan bij 75 jaar bevrijding. (door Paula Pols).

75 jaar vrijheid

Een defilé van oude militaire voertuigen, waaronder tanks en jeeps, trekt zaterdag 2 november door de straten van Oosterhout. Die dag wordt in Oosterhout stilgestaan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat Oosterhout bevrijd werd van de Duitse overheersing tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan deze optocht, georganiseerd door heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout en de VUMO (Voormalig Uitgezonden Militairen Oosterhout), doen niet alleen de militaire voertuigen mee, maar ook de Nationale Reserves, kortweg ‘Natres’.

Defilé door de stad

De Natres-militairen zijn zaterdag met negentig man aanwezig, niet alleen om de bevrijding luister bij te zetten maar ook in het kader van de opleiding en training van infanteristen van de Koninklijke Landmacht. Zij gaan vooraf aan het defilé van militaire voertuigen, dat rond 13.30 vertrekt vanaf de voormalige Boerenbond op de hoek van de Zandheuvel en de Abdis van Thornstraat in Oosterhout. Hun deelname maakt onderdeel uit van een oefening, die samenhangt met de viering van ‘Oosterhout – 75 jaar in Vrijheid’. Daarom zijn de militairen ook bewapend, maar op niet-militair terrein wordt daar natuurlijk geen gebruik van gemaakt. De oefening vindt eerder die dag plaats op de Vrachelse Heide en na het defilé ook op de Markt, waar de militairen gaan abseilen van de basiliek.

Zelfde route als de bevrijders

Het defilé begint om 13.00 uur in Oosteind vanaf de kruising Hogedijk – Provinciale weg en legt dezelfde route af als toentertijd de Engelse bevrijders. Over de Hoogstraat trekt de stoet via de Abdis van Thornstraat naar de Zandheuvel, waar de Natres zich om 13.30 uur aansluit. Daarna trekt de optocht via de Klappeijstraat naar de Mathildastraat, linksaf de Keiweg op naar de Ridderstraat. Via de Slotlaan gaat het defilé naar de Heuvel en via de Heuvelstraat naar de Nieuwe Bouwlingstraat en de Bredaseweg. Via de Wilhelminalaan, Lage Molenpolderweg, Pannenhuisstraat en Bergsebaan trekt de stoet naar de Ter Aalsterbrug, waar bloemen worden gelegd en een korte herdenking wordt gehouden van de slachtoffers die tijdens de oorlog en de bevrijding in Den Hout gevallen zijn. Vervolgens gaat de stoet terug naar Oosterhout, waar dan het abseilen van de basiliek begint.

Natuurgetrouw kampement in Slotpark

Uiteindelijk voegen defilé en Natres zich bij de re-enactmentgroep in het Slotpark. Deze groep beeldt historische gebeurtenissen uit, in dit geval de Tweede Wereldoorlog. Het team bouwt in het Slotpark een natuurgetrouw kampement op, inclusief tenten en bijvoorbeeld een keukenwagen. Ook is er een heuse tank uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De groep blijft van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november in het Slotpark en overnacht ook in het kampement. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar het Slotjesveld. De toegang tot defilé, abseilen en Slotpark is geheel gratis.

Bevrijdingsconcert

Wie zaterdag nog geen genoeg heeft van de festiviteiten, kan ’s avonds nog in Theater de Bussel terecht voor het feestelijke bevrijdingsconcert, georganiseerd door heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout. Daar verzorgen het Gemengd Zangkoor Oosterheide, De Oosterhoutse Nachtegalen en de Koninklijke Muziekvereniging Oosterhout een grandioos concert, dat gepresenteerd wordt door Theo van Drunen en waarbij beelden worden getoond van oorlog en bevrijding. Het bevrijdingsconcert ‘Oosterhout 75 jaar in vrijheid’ op zaterdag 2 november vanaf 20.15 uur in Theater de Bussel aan de Torenstraat. Kaarten kosten 19 euro per stuk en zijn te koop via de link hieronder of via de Theaterkassa.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen