Kabinet kondigt verregaande maatregelen aan in strijd tegen corona

Foto: Pixabay License / TheDigitalArtist

Op een persconferentie heeft het kabinet donderdagmiddag verregaande aanvullende maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus aangekondigd.

Verregaande maatregelen tegen corona

Iedereen met luchtwegklachten moet in ieder geval tot het einde van de maand thuisblijven. Dan gaat het om verkoudheid, hoesten of koorts. Je hoeft dan niet noodzakelijk in een risicogebied geweest te zijn of in contact zijn geweest met een besmet persoon. Daarnaast worden alle evenementen van meer dan 100 personen afgelast. Ook worden mensen landelijk opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Scholen blijven voorlopig wel gewoon open, al wordt hier ook gevraagd om colleges van meer dan 100 personen af te gelasten. Alle maatregelen gelden in ieder geval tot 31 maart. De sociale onthouding van Brabant die maandag zou eindigen gaat dus automatisch over in de landelijke onthouding t/m 31 maart. Premier Rutte heeft aangegeven dat alle 17 miljoen Nederlanders nodig zijn om dit gevecht tegen corona te voeren.

De maatregelen t/m 31 maart

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt, of koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Mogelijk extra maatregelen in Brabant

Er zijn voor alsnog geen voornemens om dorpen of steden in Brabant af te sluiten, zo gaf premier Rutte aan. Tijdens de persconferentie werd wel aangegeven dat er mogelijk in de komende uren of dagen aanvullende maatregelen worden aangekondigd in Brabant. Zodra hier meer informatie over bekend wordt lees je dat uiteraard op Oosterhout Nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen