Boswachter: “Drukte in de natuur tijdens start broedseizoen”

Foto: Boswachter Floris (via Instagram)

Boswachter Floris Hoefakker van Staatsbosbeheer geeft enkele adviezen voor wie een dezer dagen richting het bos zou willen gaan.

Drukte in de natuur tijdens start broedseizoen

Boswachter Floris Hoefakkers: “Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Coronavirus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie bestemming, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De lente is in aantocht, het broedseizoen is begonnen. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor dieren is belangrijk. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes.”

Honden aan de lijn en blijf op de paden

Op de vraag of honden welkom zijn in het bos antwoord boswachter Floris: “In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden bijna overal welkom maar in vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. Als een hond wild ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt, bijvoorbeeld broedende vogels of rustende reeën. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en wild. Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun trouwe viervoeters die wel zijn aangelijnd. Een kleine lieve hond voor jou, kan een grote hond voor jonge kinderen zijn. Door de hond aan de lijn te houden kan overlast voor mens en dier voorkomen worden. Blijf tijdens het bezoek aan het bos netjes op de paden. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.”

Richtlijnen en gezond verstand

Staatsbosbeheer adviseert daarnaast om ook tijdens het bezoek aan de gebieden de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Floris: “Zo blijft het voor iedereen leuk en kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken.” Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezonde verstand!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen