115 banen bij Hitachi op de tocht na sluiten Oosterhoutse fabriek

Foto: Google Streetview

Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) sluit haar fabriek op industrieterrein De Vijf Eiken. Hierdoor staat 115 banen op de tocht.

Hitachi sluit Oosterhoutse fabriek

Hitachi heeft donderdag aangekondigd haar fabriek op industrieterrein De Vijf Eiken te gaan sluiten. In de toekomst worden de productie en assemblage van standaardmachines overgelaten aan de fabrieken in Japan. De productie van machines op maat zal worden geconcentreerd in de vestiging in Amsterdam. Met het sluiten van de Oosterhoutse fabriek staan 115 banen op de tocht. Hitachi sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Veranderende marktvraag

Om de continuïteit van de onderneming ook op langere termijn te waarborgen en daarmee de werkgelegenheid zeker te stellen, moet het businessmodel herzien worden. De verwachting is dat door deze wijzigingen HCME klantvriendelijker en efficiënter kan inspelen op de vraag van de Europese markt. De schamele resultaten in de afgelopen jaren, de veranderende marktvraag en de huidige economische omstandigheden, maakten het noodzakelijk voor HCME om dit besluit te nemen. In 2017 werden de fabrieken in Amsterdam en Oosterhout eerder al gereorganiseerd. De assemblage van speciale machines met bijvoorbeeld een telescopische grijparm werd toen al verplaatst van Oosterhout naar Amsterdam. In de Oosterhoutse fabriek kwam de focus te liggen op kleine graafmachines.

Sociaal plan

Het overlegproces met de Ondernemingsraad en de vakorganisaties voor deze voorgenomen verplaatsing is inmiddels gestart. HCME verwacht deze besprekingen na de zomer af te kunnen ronden. Daarna zal deze transitie een aantal maanden in beslag nemen, zodat deze afgerond kan zijn in december van 2021. Het bedrijf zegt toe er alles aan te doen om haar medewerkers te ondersteunen bij het vinden van ander werk, hetzij binnen het bedrijf, hetzij buiten het bedrijf met behulp van outplacement. Overigens blijven de onderdelendistributie, verkoop en service voor Nederland wel in Oosterhout gevestigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen