Tips om een inbraak tijdens je vakantie te voorkomen

Foto: Politie

Binnenkort staan de vakanties weer voor de deur. We geven enkele tips om inbraak te voorkomen want inbrekers gaan niet met vakantie.

Signalen

Waar let een inbreker op voordat hij zijn slag slaat? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die ze keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 30 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met eenvoudig gereedschap binnen 1 à 2 minuten binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar waardevolle spullen. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: ook al gaan we niet massaal naar het buitenland, vakantie in eigen land of een paar dagen naar het strand zal voor velen wel in de planning zitten. En de meesten laten dat nog duidelijk merken ook.

Tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel op vakantie te gaan of een paar daagjes weg, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken enkele eenvoudige tips:

  • Check de kwaliteit van je sloten. Plaats eventueel een nieuw gecertificeerd beslag of slot op de (achter)deur voor je vertrek. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam. Erg veel geld hoeft dat niet te kosten. Daar heb je misschien in deze tijd van veel thuis zijn of thuiswerken best even tijd voor. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm!
  • Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook voor (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
  • Doe je je lamellen of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Want overdag de lamellen potdicht laten lokt aandacht van inbrekers uit. Laat ze overdag én ’s avonds half open zodanig dat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je woonkamer overzien. En als hij regelmatig langsloopt ziet hij geen verschil tussen overdag en ’s nachts.
  • Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
  • Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
  • Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven, en de gordijnen of lamellen overdag te openen en ’s avonds te sluiten, maar ook om de post uit het zicht te halen.

Meer informatie

Op de speciale website van de politie via de onderstaande link kun je nog veel meer tips vinden. Je kunt ook de InbraakPreventieCheck-app van de Nationale Inbraakpreventieweken downloaden op je mobiele telefoon. De app leidt je in eenvoudige stappen op je mobiel door de verschillende ruimtes in je huis om te checken hoe goed je huis beveiligd is tegen inbraak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen