Opeens zie je overal vliegende mieren op hun bruidsvlucht

Foto: Pixabay License / flockine

Deze dagen barst het opeens van de vliegende mieren. Ze komen uit hun nest en vliegen uit. Dat duurt niet lang: het gekrioel is vrij snel verdwenen, vaak als zwaluw- of paddenvoer of iets dergelijks. Deze plotselinge massale uitbraak van de vliegende mieren wordt ‘bruidsvlucht’ genoemd.

Zaadkamertje

Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt altijd in deze tijd van het jaar; er worden dan massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren. De vrouwtjes geven het startsein dat het voortplantingsritueel is begonnen door uit te vliegen. De mannetjes volgen direct, en vliegen er als een dolle achteraan in de hoop hun bijdrage te kunnen leveren aan de nieuwe kolonie. Daarom vliegen van de ene op de andere dag opeens alle mieren tegelijk het nest uit. Dit wordt ook wel de ‘bruidsvlucht’ genoemd. Tijdens deze bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven. Dit krijgt ze van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. Het zaad slaat ze op in een zaadkamertje, en zo nu en dan zet ze het ‘deurtje’ even open. De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. Zij zijn niet meer nodig.

Een grote familie

De mieren zijn niet gewend om te vliegen. Meestal leggen ze afstanden af van slechts een paar meter. Maar als ze meegevoerd worden met een flinke windstoot kunnen ze ook honderden meters verderop terechtkomen. Zo kunnen mieren uit verschillende nesten met elkaar in contact komen. Dat is gunstig, want voor de genetische variatie is het beter als de vrouwtjes met vreemde mieren paren, in plaats van met hun eigen broertjes. Alle mieren uit een kolonie zijn het directe nageslacht van de koningin. Letterlijk dus één grote familie, daarom zie je ze vaak rondkruipen.

Vogelvoer

Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nestplaatsen in de grond om een nieuwe kolonie te starten. Vliegende mieren zijn ook de enige uit de kolonie die vruchtbaar zijn. Buiten het paarseizoen komen vooral werksters uit de eitjes gekropen. Dit zijn vrouwelijke mieren die de larven verzorgen en het nest onderhouden. Zij produceren geen nageslacht. Overigens zijn de mieren onhandige vliegers en dienen vaak als voer voor vogels. Maar omdat ze in een keer met zo veel tegelijk in de lucht zijn, kunnen ze onmogelijk allemaal worden opgegeten door vogels.

met dank aan: leidsche-rijn.nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen